Kyperské sladkosti
- Team abonobox

- 13. 10.
- Minut čtení: 7
Sladká cesta po ostrově Afrodity

Kypr, ostrov Afrodity, není jen o krásných plážích a antických památkách – je to také místo, kde se setkává řecká, turecká a blízkovýchodní kulinarská tradice. Kyperské sladkosti jsou charakteristické použitím medu, mandlí, pistácií, růžové vody, skořice a dalších orientálních koření. Pojďte s námi na cukrovou cestu po Kypru a objevte jedinečné dezerty, které kombinují středomořské suroviny s levantskými vlivy.
Co dělá kyperské sladkosti výjimečnými
Kyperská kuchyně odráží bohatou historii ostrova, který byl po staletí křižovatkou civilizací. Kyperské sladkosti kombinují:
Řecké vlivy – med, ořechy, fylo těsto
Turecké vlivy – baklava, lokum, kadayif
Blízkovýchodní vlivy – pistácie, růžová voda, pomerančový květ
Lokální ingredience – kyperský med, carob (svatojánský chléb), mandle
Na rozdíl od přeslazených moderních dezertů jsou kyperské sladkosti vyvážené, často méně sladké než jejich turecké nebo arabské protějšky, s důrazem na kvalitu ingrediencí.
Tradiční kyperské sladkosti
Loukoumades (Λουκουμάδες)
Loukoumades jsou smažené medové koblihy, jedna z nejstarších kyperských a řeckých sladkostí. Tyto malé zlatavé kuličky jsou křupavé zvenčí, měkké uvnitř a poléváné medem a skořicí. Často se posypávají drceným ořechy nebo sezamem. Loukoumades se tradičně podávaly už ve starověkém Řecku olympijským vítězům.
Baklava (Μπακλαβάς)
Kyperská baklava je slavný dezert z vrstev fylo těsta plněného drceným ořechy (nejčastěji pistáciemi nebo vlašskými ořechy), prolévaný medem nebo cukrovým sirupem. Kyperská verze je často méně sladká než turecká a používá kyperský med z divokého tymiánu.
Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο)
Galaktoboureko je luxusní dezert z vrstev křupavého fylo těsta s krémovou náplní z pudingu a prolévaný sirupem s citrónem. Je to jeden z nejoblíbenějších kyperských dezertů, perfektní k odpolední kávě.
Kataifi (Καταΐφι)
Kataifi nebo kadayif je dezert vyrobený z jemných vláken těsta připomínajících andělovlásky, plněný ořechy a sirupem. Textura je jedinečná – křupavá zvenčí s měkkou sladkou náplní.
Loukoumi (Λουκούμι) - Cyprus Delight
Kyperský loukoumi neboli Turkish Delight je tradiční želatinová sladkost ochucená růžovou vodou, mastic (pryskyřice z pistácie), citrónem nebo bergamotem. Kyperská verze je často jemnější a méně přesládlá než turecká.
Daktyla (Δάκτυλα)
Daktyla (prsty) jsou válečky z fylo těsta plněné mandlovou pastou nebo vlašskými ořechy, smažené a polévané medem. Jejich tvar připomíná prsty, odtud název.
Mahalepi (Μαχαλεπί)
Mahalepi je tradiční kyperský mléčný pudink ochucený mastic a růžovou vodou, podávaný studený s růžovým sirupem. Je lehký, osvěžující a ideální pro horké kyperské léto.
Soutzoukos (Σουτζούκος)
Soutzoukos neboli shoushoukos je tradiční kyperská sladkost vyrobená z vlašských ořechů nebo mandlí provlečených na šňůrce a několikrát namočených do zhuštěné hroznové šťávy. Výsledek připomíná kyperskou "klobásu", která je žvýkací a přirozeně sladká.
Glyko tou Koutaliou (Γλυκό του Κουταλιού)
Glyko tou Koutaliou (lžičková sladkost) jsou kandované ovoce nebo zelenina v sirupu – pomeranče, višně, ořechy, bergamot, růže nebo dokonce baby lilky. Podává se malá lžička na talířku s chladivou vodou jako tradiční kyperská pohostinnost.
Regionální kyperské speciality
Pastellaki (Παστελλάκι)
Pastellaki jsou tradiční kyperské bonbóny ze sezamu a medu nebo carob sirupu. Jsou bohaté na energii a byly tradičním snackem pastýřů a zemědělců.
Soutzouko Carob
Carob soutzoukos je verze tradičního soutzoukos vyrobená ze svatojánského chleba (carob), který hojně roste na Kypru. Je přirozeně sladký a považován za zdravější alternativu.
Flaounes (Φλαούνες)
Flaounes jsou tradiční velikonoční kyperské pečivo s náplní ze sýra (halloumi nebo anari), rozinek, mastic a mateřídoušky. I když nejsou čistě sladké, jsou jedinou kyperskou specialitou kombinující slaný sýr se sladkými ingrediencemi.
Kourambiedes (Κουραμπιέδες)
Kourambiedes jsou tradiční kyperské vánoční sušenky z másla, mandlí a moučkového cukru. Jsou křehké, rozpadavé a roztávají se na jazyku. Kyperská verze často obsahuje růžovou vodu nebo mastic.
Melomakarona (Μελομακάρονα)
Melomakarona jsou vánoční sušenky z olivového oleje namočené v medu a posypané drceným ořechy. Jsou voňavé, vlhké a plné koření jako skořice, hřebíček a pomeranč.
Moderní kyperské dezerty
Ravani (Ραβανί)
Ravani je tradiční semolínový dort prolévaný sirupem s citrónem. Je vlhký, lehce sladký a často se podává se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Ekmek Kataifi
Ekmek kataifi je luxusní dezert skládající se z vrstev kataifi těsta, sirupu, krému a šlehačky. Je to oblíbený slavnostní dezert v kyperských tavernas.
Bougatsa (Μπουγάτσα)
Bougatsa je ranní nebo odpolední sladkost – fylo těsto plněné pudingem nebo sýrem, posypané moučkovým cukrem a skořicí.
Soumada (Σουμάδα)
Soumada je tradiční kyperský nápoj z mandlí, někdy používaný také jako dezertní ingredience. Je mléčně bílý a osvěžující.
Sladkosti podle ročního období
Vánoční sladkosti
Kourambiedes – mandlové sušenky s moučkovým cukrem
Melomakarona – medové sušenky s ořechy
Diples – smažené stuhy těsta s medem
Velikonoční sladkosti
Flaounes – sýrové pečivo s rozinkami
Tsoureki – sladký velikonoční chléb s mahlepi a mastic
Lambropsomo – velikonoční chléb zdobený červenými vejci
Letní dezerty
Mahalepi – studený pudink s růžovou vodou
Glyko – kandované ovoce podávané s ledovou vodou
Pagoto – kyperská zmrzlina často ochucená mastic
Ingredience typické pro kyperské sladkosti
Mastic (Μαστίχα)
Mastic je pryskyřice z pistácie lentišku, která roste na řeckém ostrově Chios. Má jedinečnou pryskyřičnou, lehce mentolovou chuť a používá se v mnoha kyperských dezertech.
Mahlepi (Μαχλέπι)
Mahalepi je koření z pecek perské třešně, které dodává sladkostem jemnou mandlovou, třešňovou chuť s nádechem vanilky.
Růžová voda a pomerančový květ
Tyto květinové esence jsou základem mnoha kyperských sladkostí a dodávají jim charakteristickou orientální vůni.
Kyperský med
Kyperský med z divokého tymiánu, borage a citrusových květů je základem mnoha tradičních dezertů.
Fylo těsto
Ultratenkých listů těsta se používá v baklava, galaktoboureko, bougatsa a mnoha dalších kyperských sladkostech.
Carob (Χαρουπιά)
Svatojánský chléb je tradiční kyperská surovina, přirozeně sladká a používaná v sirupech a bonbónech.
Káva a sladkosti – kyperská tradice
Na Kypru je káva nedílnou součástí sociálního života a vždy se podává se sladkým. Kyperská káva (podobná řecké nebo turecké kávě) se podává v malých šálcích s sklenkou vody a někdy i kouskem loukoumi nebo kourambiedes.
Frappé – řecká ledová káva – je také populární a často se konzumuje s malými sladkostmi jako sušenky nebo baklava.
Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí
Chcete ochutnat kyperské sladkosti, aniž byste museli cestovat na ostrov Afrodity? Abonobox je české předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně exotických středomořských specialit jako kyperský loukoumi, baklava nebo kourambiedes.
Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého.
Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.
Tipy pro ochutnávání kyperských sladkostí
Začněte s loukoumades – Jsou dostupné a reprezentují klasickou kyperskou chuť
Zkuste mastic – Tento unikátní ingredient je srdcem mnoha kyperských dezertů
Respektujte tradici – Některé sladkosti jsou vázány na konkrétní svátky
Kombinujte s kávou – Kyperská káva je dokonalým doplňkem k sladkostem
Méně je více – Kyperské sladkosti jsou bohaté, proto se konzumují v menších porcích
Kde ochutnat kyperské sladkosti
Na Kypru najdete nejlepší sladkosti v:
Tradičních zacharoplasteia (cukrárny)
Rodinných pekárnách v horských vesnicích
Na trzích – zejména v Nikósii a Limassolu
V klášterech – mniši často vyrábějí tradiční sladkosti
V tavernas – tradiční restaurace vždy mají dezertní menu
Kulturní význam sladkostí na Kypru
V kyperské kultuře hrají sladkosti důležitou roli:
Filoxenia (Φιλοξενία) – pohostinnost je posvátná a nabídnutí sladkého je základní
Rodinné tradice – recepty se předávají z generace na generaci
Náboženské svátky – každý svátek má své specifické sladkosti
Sociální život – setkání s přáteli je nepředstavitelné bez kávy a sladkého
FAQ – Často kladené otázky
Kde můžu koupit kyperské sladkosti v Česku?
Kyperské sladkosti lze najít ve specializovaných obchodech s řeckou a středomořskou gastronomií, v některých delicatessen obchodech nebo prostřednictvím předplatného jako je Abonobox, které pravidelně doručuje sladkosti z různých zemí včetně Středomoří.
Jaké jsou nejpopulárnější kyperské sladkosti?
Nejpopulárnější jsou loukoumades (medové koblihy), baklava (ořechový dezert z fylo těsta), galaktoboureko (pudinkový dezert), loukoumi (Cyprus Delight) a soutzoukos (ořechová "klobása" v hroznové šťávě).
Co je mastic a proč se používá v kyperských sladkostech?
Mastic je aromatická pryskyřice z pistácie lentišku, která roste hlavně na řeckém ostrově Chios. Má jedinečnou pryskyřičnou, lehce mentolovou chuť a používá se pro své aromatické vlastnosti a jako přírodní konzervant. Je charakteristický pro východní středomořské sladkosti.
Jsou kyperské sladkosti velmi sladké?
Kyperské sladkosti jsou sladké, ale obecně méně než jejich turecké nebo arabské protějšky. Často se vyvažují citrónem, růžovou vodou nebo mastic, což dodává komplexnější chuť. Důraz je kladen na kvalitu ingrediencí, zejména medu a ořechů.
Můžu si kyperské sladkosti připravit doma?
Ano, mnoho kyperských sladkostí lze připravit doma, i když některé jako baklava vyžadují trpělivost a praxi s fylo těstem. Jednodušší recepty jako kourambiedes nebo melomakarona jsou vhodné i pro začátečníky. Klíčové je sehnat kvalitní ingredience jako fylo těsto, mastic a mahalepi.
Co je glyko tou koutaliou a jak se podává? Glyko tou koutaliou (lžičková sladkost) jsou kousky kandovaného ovoce nebo zeleniny v hustém sirupu. Tradičně se podává malá lžička na talířku spolu se sklenicí studené vody a kyperskou kávou jako znamení pohostinnosti. Host sní sladkost, zapije vodou a pak si vychutná kávu.
Jaký je rozdíl mezi kyperskou a řeckou baklavou?
Kyperská baklava je často méně sladká než řecká nebo turecká verze a používá kyperský tymiánový med. Může obsahovat směs pistácií a vlašských ořechů a často se ochucuje růžovou vodou nebo pomerančovým květem. Každá rodina má svůj vlastní recept.
Kdy se konzumují kourambiedes a melomakarona?
Tyto sušenky jsou tradiční vánoční sladkosti, které se začínají péct v adventním období. Kourambiedes jsou mandlové sušenky s moučkovým cukrem, zatímco melomakarona jsou medové sušenky s ořechy. Obě patří k nezbytné výbavě kyperských Vánoc a často se dávají jako dárky.
Je soutzoukos zdravější než běžné bonbóny?
Ano, soutzoukos je považován za zdravější sladkost, protože je vyroben z přírodních ingrediencí – ořechů a koncentrované hroznové šťávy bez přidaného cukru. Carob verze je ještě zdravější, protože carob je přirozeně sladký a obsahuje vlákninu a minerály. Byl tradičním energetickým snackem pro zemědělce.
Co je mahalepi pudink?
Mahalepi je tradiční kyperský mléčný pudink ochucený pryskyřicí mastic a růžovou vodou, který se podává studený s růžovým sirupem. Je lehký, osvěžující a má jemnou květinovou chuť. Je ideální pro horké kyperské léto a často se prodává v uličních stáncích.
Objevte bohatství kyperských sladkostí a nechte se unést na ostrov Afrodity plný medových chutí, křupavého fylo těsta a orientálních vůní. Ať už ochutnáváte zlatavé loukoumades nebo luxusní galaktoboureko, každá sladkost vypráví příběh tisíciletých tradic a kulturní směsice Kypru.


