top of page
Vyhledat

Karibské sladkosti

Aktualizováno: 11. 10.

Sladká cesta po rajských ostrovech


Karibské sladkosti


Karibik není jen o tyrkysových plážích a palmách – je to také region s bohatou kulinarskou tradicí, kde se mísí africké, evropské, indiánské a asijské vlivy. Výsledkem jsou jedinečné sladkosti, které kombinují exotické ingredience jako kokos, rum, tropické ovoce a koření. Pojďte s námi na cukrovou cestu po jednotlivých karibských ostrovech a objevte jejich nejsladší poklady.


Jamajské sladkosti – Rum a koření v každém kousku

Jamaica je synonymem pro rum, reggae a nezapomenutelnou kuchyni. Jamajské sladkosti jsou plné charakteru a často obsahují zázvor, muškátový oříšek a samozřejmě rum.

Gizzada je tradiční jamajský koláček s kokosovou náplní okořeněnou muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem. Jeho vlnité okraje připomínají květinové okvětní lístky a křupavé těsto dokonale kontrastuje s měkkou, sladkou náplní.

Grater Cake je jasně barevný kokosový dezert, který vypadá jako malé kostky v růžové a bílé barvě. Vyrobený z nastrouhaného kokosu, cukru a zázvoru, je oblíbenou pochoutkou na jamajských trzích.

Coconut Drops jsou karamelizované kousky kokosu s přídavkem zázvoru a někdy i rumu. Tyto lepkavé bonbony jsou jednoduché, ale návykové.


Trinidadské a tobagské sladkosti – Karibské sladkosti

Trinidad a Tobago mají silné indické a africké kořeny, což se odráží i v jejich sladkostech.

Kurma je trinidadská verze indického dezertu – smažené těsto namočené v sirupu s kardamomem. Je křupavé zvenčí a nádherně sladké uvnitř.

Toolum jsou tradiční bonbony vyrobené z melasy a kokosové dužiny, zabalené do kukuřičného šustí. Mají tmavou barvu a hlubokou karamelovou chuť.

Sugar Cake je kokosový dezert podobný jamajskému Grater Cake, ale s vlastním trinidadským nádechem.


Kubánské sladkosti – Španělské dědictví

Kuba s jejím španělským koloniálním dědictvím nabízí sladkosti, které připomínají iberskou península, ale s karibským twistem.

Flan de Leche je hladký karamelový pudink, který se stal kubánskou klasikou. Jeho bohatá textura a sladká karamelová poleva jsou neodolatelné.

Cucurucho je sladkost z kokosové dužiny, medu, pomerančové kůry a ovoce, zabalená do palmového listu ve tvaru kornoutu.

Dulce de Leche Cortada je kubánská verze sladkého kondenzovaného mléka s citrónovou šťávou, které vytváří jedinečnou texturu.


Portorické sladkosti – Americký a latinskoamerický mix

Portoriko kombinuje americké vlivy s latinskoamerickými tradicemi.

Tembleque je kokosový pudink zpevněný kukuřičným škrobem, posypaný skořicí. Je krémový, chladivý a perfektní pro tropické klima.

Besitos de Coco (kokosové polibky) jsou malé pusinky z kokosové dužiny, cukru a kondenzovaného mléka.

Majarete je tradičnější verze Tembleque, často s přídavkem čerstvého kokosu a ananasu.

Jihoamerické sladkosti - box
FromCZK 550.00
Koupit

Dominikánské sladkosti – Sladké tradice

Dominikánská republika je známá svou láskou k slatkým, bohatým dezertům.

Dulce de Leche je zde nesmírně populární a používá se v mnoha dezertech.

Jalea de Batata je sladký dezert z batátů, který má gumovitou konzistenci a často se podává s bílým sýrem pro kontrastní chuť.

Chaca je dezert z kukuřice, mléka, cukru a skořice – teplý, útěšný a sladký.


Barbadoské sladkosti – Britské vlivy s rumem

Barbados, někdejší britská kolonie, kombinuje anglické tradice s místními ingrediencemi.

Bajan Sweet Bread je hustý, sladký chléb s kokosem, rozinkami a třtinovou melasou.

Conkies jsou zabalené balíčky z kukuřičné mouky, kokosu, dýně, rozinek a koření, tradiční pro Den nezávislosti.

Tamarind Balls jsou sladké a kyselé bonbony z tamarindové dužiny válené v cukru – oblíbená pochoutka po celém Karibiku.


Bahamské sladkosti – Ostrovní poklady

Bahamy nabízejí jednoduché, ale chutné sladkosti založené na lokálních surovinách.

Guava Duff je válený dezert s guavou, který se vaří v látce a podává se s rumovou omáčkou.

Coconut Tart je bahamský koláč s kokosovou náplní a křehkým těstem.

Benny Cake je tradiční sezamový koláček, křupavý a sladký.


Svatá Lucie a další Návětrné ostrovy

Menší karibské ostrovy mají své vlastní sladké speciality.

Tablette Coconut je tvrdý kokosový bonbon s přídavkem zázvoru, populární na Svaté Lucii a dalších ostrovech.

Pain Patate je dezert z batátů, kokosu a koření, běžný na francouzsky mluvících ostrovech.


Haitské sladkosti – Kreolská tradice

Haiti s její kreolskou kulturou nabízí jedinečné sladkosti.

Douce Macoss je karamelizovaný dezert z kokosové dužiny a cukrové třtiny.

Bonbon Siwo jsou lízátka z třtinové melasy s ořechy nebo kokosem.

Akasan je sladký nápoj z kukuřice s mlékem, skořicí a vanilkou, který se často podává jako dezert.


Grenada – Ostrov koření

Grenada, známá jako "Ostrov koření", přidává do svých sladkostí muškátový oříšek a další koření.

Nutmeg Ice Cream je zmrzlina s muškátovým oříškem – typická grenadská specialita.

Fudge s místními kořeními je oblíbenou pochoutkou.


Martinik a Guadeloupe – Francouzský šarm

Francouzské karibské ostrovy kombinují francouzskou patisserii s tropickými ingrediencemi.

Blanc-Manger Coco je elegantní kokosový dezert podobný panna cottě.

Ti-Punch Sorbet je sorbet s rumem, limetkou a třtinovým cukrem.

Tourment d'Amour je tradiční koláček z Les Saintes s kokosovou náplní.


Curaçao a Aruba – Holandské vlivy

Holandské Antily mají své specifické sladkosti ovlivněné evropskými tradicemi.

Kesio je karamelový dezert podobný flanu, ale s přídavkem kokosového mléka.

Pan Boyo je chléb podobný pain patate s přídavkem rozinek a kokosu.


Antigua a Barbuda – Ostrovní sladkosti

Ducana je sladký dezert z batátů a kokosu, zabalený v banánovém listu.

Peanut Brittle je křupavý karamel s arašídy, populární po celém Karibiku.


Saint Kitts a Nevis – Cukrová historie

Tyto ostrovy mají dlouhou historii pěstování cukrové třtiny.

Sugar Cake a různé sladkosti z melasy jsou zde stále populární.


Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí

Chcete ochutnat karibské sladkosti, aniž byste museli cestovat tisíce kilometrů? Abonobox je předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně exotických karibských specialit.

Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého.

Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

Tipy pro ochutnávání karibských sladkostí

  1. Kombinujte s kávou – Mnohé karibské sladkosti dokonale ladí s silnou černou kávou nebo espresem

  2. Vychutnejte si s rumem – Pro dospělé může být ochutnávka karibských sladkostí doprovázena lokálním rumem

  3. Servírujte vychlazené – V tropickém klimatu se mnoho dezertů podává studených

  4. Sdílejte s přáteli – Karibská kultura je o sdílení, uspořádejte ochutnávku pro celou rodinu


FAQ – Často kladené otázky

Kde můžu koupit karibské sladkosti v Česku?

Originální karibské sladkosti lze najít ve specializovaných obchodech s mezinárodními potravinami, v některých větších supermarketech v sekci "world food" nebo prostřednictvím předplatného jako je Abonobox, které pravidelně doručuje sladkosti z různých zemí.


Jaké jsou nejpopulárnější ingredience v karibských sladkostech?

Kokos, rum, zázvor, muškátový oříšek, skořice, tamarind, tropické ovoce (mango, guava, ananas), batáty, melasa z cukrové třtiny a kondenzované mléko patří mezi základní ingredience karibských dezertů.


Jsou karibské sladkosti velmi sladké?

Ano, většina tradičních karibských sladkostí je výrazně sladká, často s použitím třtinového cukru nebo melasy. Nicméně mnoho z nich vyváží sladkost kořením, citrusovými tóny nebo kokosem.


Můžu si karibské sladkosti připravit doma? Určitě!

Mnoho karibských receptů je poměrně jednoduchých a ingredience jako kokos, koření a tropické ovoce jsou dostupné i v Česku. Online najdete spoustu autentických receptů.


Které karibské sladkosti jsou nejzdravější?

Sladkosti z čerstvého ovoce, kokosu a méně rafinovaného cukru jsou relativně zdravější varianty. Například tamarind balls nebo některé verze kokosových dezertů obsahují přírodní ingredience s nutričními hodnotami.


Je rozdíl mezi sladkostmi z různých karibských ostrovů?

Ano, každý ostrov má své jedinečné sladkosti ovlivněné koloniální historií (britská, francouzská, španělská, holandská) a místními tradicemi. Například kubánské sladkosti mají španělský charakter, zatímco trinidadské zahrnují indické vlivy.


Obsahují karibské sladkosti alkohol?

Některé ano, zejména na Jamajce a Barbadosu, kde se často používá rum. Existují však i verze bez alkoholu nebo lze rum při domácí přípravě vynechat.


Jak dlouho vydrží karibské sladkosti?

Záleží na typu. Tvrdé bonbony a sušenky vydrží týdny až měsíce, zatímco krémové dezerty jako flan nebo tembleque by se měly konzumovat do několika dní a skladovat v lednici.


Objevte sladké poklady Karibiku a nechte se unést na cestu plnou exotických chutí, vůní koření a tropického slunce. Ať už ochutnáváte jamajskou gizzadu nebo kubánský flan, každá sladkost vypráví příběh ostrova, ze kterého pochází.

Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

 
 
bottom of page