Karibské sladkosti
- Team abonobox

- 10. 10.
- Minut čtení: 5
Aktualizováno: 11. 10.
Sladká cesta po rajských ostrovech

Karibik není jen o tyrkysových plážích a palmách – je to také region s bohatou kulinarskou tradicí, kde se mísí africké, evropské, indiánské a asijské vlivy. Výsledkem jsou jedinečné sladkosti, které kombinují exotické ingredience jako kokos, rum, tropické ovoce a koření. Pojďte s námi na cukrovou cestu po jednotlivých karibských ostrovech a objevte jejich nejsladší poklady.
Jamajské sladkosti – Rum a koření v každém kousku
Jamaica je synonymem pro rum, reggae a nezapomenutelnou kuchyni. Jamajské sladkosti jsou plné charakteru a často obsahují zázvor, muškátový oříšek a samozřejmě rum.
Gizzada je tradiční jamajský koláček s kokosovou náplní okořeněnou muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem. Jeho vlnité okraje připomínají květinové okvětní lístky a křupavé těsto dokonale kontrastuje s měkkou, sladkou náplní.
Grater Cake je jasně barevný kokosový dezert, který vypadá jako malé kostky v růžové a bílé barvě. Vyrobený z nastrouhaného kokosu, cukru a zázvoru, je oblíbenou pochoutkou na jamajských trzích.
Coconut Drops jsou karamelizované kousky kokosu s přídavkem zázvoru a někdy i rumu. Tyto lepkavé bonbony jsou jednoduché, ale návykové.
Trinidadské a tobagské sladkosti – Karibské sladkosti
Trinidad a Tobago mají silné indické a africké kořeny, což se odráží i v jejich sladkostech.
Kurma je trinidadská verze indického dezertu – smažené těsto namočené v sirupu s kardamomem. Je křupavé zvenčí a nádherně sladké uvnitř.
Toolum jsou tradiční bonbony vyrobené z melasy a kokosové dužiny, zabalené do kukuřičného šustí. Mají tmavou barvu a hlubokou karamelovou chuť.
Sugar Cake je kokosový dezert podobný jamajskému Grater Cake, ale s vlastním trinidadským nádechem.
Kubánské sladkosti – Španělské dědictví
Kuba s jejím španělským koloniálním dědictvím nabízí sladkosti, které připomínají iberskou península, ale s karibským twistem.
Flan de Leche je hladký karamelový pudink, který se stal kubánskou klasikou. Jeho bohatá textura a sladká karamelová poleva jsou neodolatelné.
Cucurucho je sladkost z kokosové dužiny, medu, pomerančové kůry a ovoce, zabalená do palmového listu ve tvaru kornoutu.
Dulce de Leche Cortada je kubánská verze sladkého kondenzovaného mléka s citrónovou šťávou, které vytváří jedinečnou texturu.
Portorické sladkosti – Americký a latinskoamerický mix
Portoriko kombinuje americké vlivy s latinskoamerickými tradicemi.
Tembleque je kokosový pudink zpevněný kukuřičným škrobem, posypaný skořicí. Je krémový, chladivý a perfektní pro tropické klima.
Besitos de Coco (kokosové polibky) jsou malé pusinky z kokosové dužiny, cukru a kondenzovaného mléka.
Majarete je tradičnější verze Tembleque, často s přídavkem čerstvého kokosu a ananasu.
Dominikánské sladkosti – Sladké tradice
Dominikánská republika je známá svou láskou k slatkým, bohatým dezertům.
Dulce de Leche je zde nesmírně populární a používá se v mnoha dezertech.
Jalea de Batata je sladký dezert z batátů, který má gumovitou konzistenci a často se podává s bílým sýrem pro kontrastní chuť.
Chaca je dezert z kukuřice, mléka, cukru a skořice – teplý, útěšný a sladký.
Barbadoské sladkosti – Britské vlivy s rumem
Barbados, někdejší britská kolonie, kombinuje anglické tradice s místními ingrediencemi.
Bajan Sweet Bread je hustý, sladký chléb s kokosem, rozinkami a třtinovou melasou.
Conkies jsou zabalené balíčky z kukuřičné mouky, kokosu, dýně, rozinek a koření, tradiční pro Den nezávislosti.
Tamarind Balls jsou sladké a kyselé bonbony z tamarindové dužiny válené v cukru – oblíbená pochoutka po celém Karibiku.
Bahamské sladkosti – Ostrovní poklady
Bahamy nabízejí jednoduché, ale chutné sladkosti založené na lokálních surovinách.
Guava Duff je válený dezert s guavou, který se vaří v látce a podává se s rumovou omáčkou.
Coconut Tart je bahamský koláč s kokosovou náplní a křehkým těstem.
Benny Cake je tradiční sezamový koláček, křupavý a sladký.
Svatá Lucie a další Návětrné ostrovy
Menší karibské ostrovy mají své vlastní sladké speciality.
Tablette Coconut je tvrdý kokosový bonbon s přídavkem zázvoru, populární na Svaté Lucii a dalších ostrovech.
Pain Patate je dezert z batátů, kokosu a koření, běžný na francouzsky mluvících ostrovech.
Haitské sladkosti – Kreolská tradice
Haiti s její kreolskou kulturou nabízí jedinečné sladkosti.
Douce Macoss je karamelizovaný dezert z kokosové dužiny a cukrové třtiny.
Bonbon Siwo jsou lízátka z třtinové melasy s ořechy nebo kokosem.
Akasan je sladký nápoj z kukuřice s mlékem, skořicí a vanilkou, který se často podává jako dezert.
Grenada – Ostrov koření
Grenada, známá jako "Ostrov koření", přidává do svých sladkostí muškátový oříšek a další koření.
Nutmeg Ice Cream je zmrzlina s muškátovým oříškem – typická grenadská specialita.
Fudge s místními kořeními je oblíbenou pochoutkou.
Martinik a Guadeloupe – Francouzský šarm
Francouzské karibské ostrovy kombinují francouzskou patisserii s tropickými ingrediencemi.
Blanc-Manger Coco je elegantní kokosový dezert podobný panna cottě.
Ti-Punch Sorbet je sorbet s rumem, limetkou a třtinovým cukrem.
Tourment d'Amour je tradiční koláček z Les Saintes s kokosovou náplní.
Curaçao a Aruba – Holandské vlivy
Holandské Antily mají své specifické sladkosti ovlivněné evropskými tradicemi.
Kesio je karamelový dezert podobný flanu, ale s přídavkem kokosového mléka.
Pan Boyo je chléb podobný pain patate s přídavkem rozinek a kokosu.
Antigua a Barbuda – Ostrovní sladkosti
Ducana je sladký dezert z batátů a kokosu, zabalený v banánovém listu.
Peanut Brittle je křupavý karamel s arašídy, populární po celém Karibiku.
Saint Kitts a Nevis – Cukrová historie
Tyto ostrovy mají dlouhou historii pěstování cukrové třtiny.
Sugar Cake a různé sladkosti z melasy jsou zde stále populární.
Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí
Chcete ochutnat karibské sladkosti, aniž byste museli cestovat tisíce kilometrů? Abonobox je předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně exotických karibských specialit.
Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého.
Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.
Tipy pro ochutnávání karibských sladkostí
Kombinujte s kávou – Mnohé karibské sladkosti dokonale ladí s silnou černou kávou nebo espresem
Vychutnejte si s rumem – Pro dospělé může být ochutnávka karibských sladkostí doprovázena lokálním rumem
Servírujte vychlazené – V tropickém klimatu se mnoho dezertů podává studených
Sdílejte s přáteli – Karibská kultura je o sdílení, uspořádejte ochutnávku pro celou rodinu
FAQ – Často kladené otázky
Kde můžu koupit karibské sladkosti v Česku?
Originální karibské sladkosti lze najít ve specializovaných obchodech s mezinárodními potravinami, v některých větších supermarketech v sekci "world food" nebo prostřednictvím předplatného jako je Abonobox, které pravidelně doručuje sladkosti z různých zemí.
Jaké jsou nejpopulárnější ingredience v karibských sladkostech?
Kokos, rum, zázvor, muškátový oříšek, skořice, tamarind, tropické ovoce (mango, guava, ananas), batáty, melasa z cukrové třtiny a kondenzované mléko patří mezi základní ingredience karibských dezertů.
Jsou karibské sladkosti velmi sladké?
Ano, většina tradičních karibských sladkostí je výrazně sladká, často s použitím třtinového cukru nebo melasy. Nicméně mnoho z nich vyváží sladkost kořením, citrusovými tóny nebo kokosem.
Můžu si karibské sladkosti připravit doma? Určitě!
Mnoho karibských receptů je poměrně jednoduchých a ingredience jako kokos, koření a tropické ovoce jsou dostupné i v Česku. Online najdete spoustu autentických receptů.
Které karibské sladkosti jsou nejzdravější?
Sladkosti z čerstvého ovoce, kokosu a méně rafinovaného cukru jsou relativně zdravější varianty. Například tamarind balls nebo některé verze kokosových dezertů obsahují přírodní ingredience s nutričními hodnotami.
Je rozdíl mezi sladkostmi z různých karibských ostrovů?
Ano, každý ostrov má své jedinečné sladkosti ovlivněné koloniální historií (britská, francouzská, španělská, holandská) a místními tradicemi. Například kubánské sladkosti mají španělský charakter, zatímco trinidadské zahrnují indické vlivy.
Obsahují karibské sladkosti alkohol?
Některé ano, zejména na Jamajce a Barbadosu, kde se často používá rum. Existují však i verze bez alkoholu nebo lze rum při domácí přípravě vynechat.
Jak dlouho vydrží karibské sladkosti?
Záleží na typu. Tvrdé bonbony a sušenky vydrží týdny až měsíce, zatímco krémové dezerty jako flan nebo tembleque by se měly konzumovat do několika dní a skladovat v lednici.
Objevte sladké poklady Karibiku a nechte se unést na cestu plnou exotických chutí, vůní koření a tropického slunce. Ať už ochutnáváte jamajskou gizzadu nebo kubánský flan, každá sladkost vypráví příběh ostrova, ze kterého pochází.


