top of page
Vyhledat

Asijské dezerty

Sladká cesta po největším kontinentu


Asijské dezerty

Asie je kontinentem nekonečné rozmanitosti, a to platí i pro její dezerty. Od jemných japonských wagashi přes sladké indické mithai až po osvěžující thajské mango sticky rice – asijské dezerty nabízejí zcela odlišné chutě, textury a filozofie než západní sladkosti. Používají ingredience jako matcha, kokos, lepkavá rýže, fazole azuki, růžová voda a pandanové listy. Pojďte s námi na kulinářskou cestu po Asii a objevte nejlepší dezerty z Japonska, Thajska, Indie, Číny, Koreje a dalších zemí.


Co dělá asijské dezerty jedinečnými

Asijské dezerty se výrazně liší od západních sladkostí:

  • Méně sladké – důraz na přirozenou chuť ingrediencí

  • Neobvyklé ingredience – fazole, rýže, sójové mléko, mořské řasy

  • Textury – chewy, sticky, gummy konzistence jsou ceněné

  • Přírodní barvy – matcha, pandan, batáty, černá sezam

  • Vyvážené chutě – často kombinují sladké s slaným nebo kyselým

  • Zdravější profil – méně tuku a rafinovaného cukru


Japonské dezerty (Wagashi a moderní)

Mochi (餅)

Mochi je lepkavé těsto z tlučené rýže, základ mnoha japonských dezertů:

  • Daifuku – mochi plněné sladkou fazolovou pastou anko

  • Ichigo Daifuku – s celou jahodou uvnitř

  • Mochi ice cream – moderní verze se zmrzlinou

  • Warabi Mochi – průsvitné, želé-podobné mochi s kinako práškem

Dorayaki (どら焼き)

Dorayaki jsou dvě nadýchané palačinky s anko náplní uprostřed. Proslavil je Doraemon. Jsou nejdostupnější wagashi pro začátečníky.

Taiyaki (鯛焼き)

Taiyaki je rybka ve tvaru vafle pečená na speciální formě a plněná anko, custard nebo čokoládou. Je to populární pouliční dezert.

Matcha dezerty

Matcha je všudypřítomná v japonských dezertech:

  • Matcha parfait – vrstvy zmrzliny, želé, mochi

  • Matcha roll cake – jemný piškot rolovaný s krémem

  • Matcha KitKat – exkluzivní japonská příchutě

Anmitsu (あんみつ)

Anmitsu je osvěžující dezert s kanten želé, anko, ovocem a sirupem. Populární v létě.

Kakigori (かき氷)

Kakigori je japonská ledová tříšť s sirupy a kondenzovaným mlékem. Moderní verze mají složité příchutě jako matcha nebo kinako.

Japonské a Taiwanské sladkosti - box
FromCZK 550.00
Koupit

Thajské dezerty

Mango Sticky Rice (Khao Niao Mamuang)

Mango Sticky Rice je nejslavnější thajský dezert:

  • Lepkavá rýže – vařená v kokosovém mléce

  • Čerstvé mango – sladké, zralé

  • Kokosová omáčka – slaná a sladká

  • Sezamová semínka – jako posyp

Je to dokonalá kombinace chutí a textur – sladké, slané, krémové, chewy.

Thai Coconut Custard (Khanom Krok)

Khanom Krok jsou malé kokosové palačinky – křupavé zvenčí, krémové uvnitř.

Roti se sladkým kondenzovaným mlékem

Roti je smažená placka servírovaná se sladkým kondenzovaným mlékem, banány nebo Nutellou. Populární pouliční jídlo.

Thai Tea Ice Cream

Thai Tea zmrzlina má charakteristickou oranžovou barvu a sladkou, krémovou chuť thajského čaje.

Bua Loi (Taro Balls)

Bua Loi jsou barevné kuličky z tapiokové mouky v teplém kokosovém mléce.

Kanom Chan

Kanom Chan jsou vrstevnaté kokosové želé – barevné a jemně sladké.


Indické dezerty (Mithai)

Gulab Jamun

Gulab Jamun jsou smažené koule z mléčného prášku nasycené v růžovém sirupu:

  • Extrémně sladké – nejsladší indický dezert

  • Teplé nebo studené – obvykle servírované teplé

  • Kardemom a růžová voda – charakteristické aromaty

Rasgulla

Rasgulla jsou měkké, houbovité sýrové koule v cukrovém sirupu. Pocházejí z Bengálska a jsou lehčí než gulab jamun.

Jalebi

Jalebi jsou smažené spirály těsta nasycené v cukrovém sirupu:

  • Křupavé a sladké – intenzivní chuť

  • Zářivě oranžové – potravinářské barvivo

  • Teplé čerstvé – nejlepší rovnou z pánve

Barfi

Barfi jsou husté čtverce z kondenzovaného mléka s různými příchutěmi:

  • Kaju Barfi – s kešu oříšky

  • Pista Barfi – s pistáciemi

  • Coconut Barfi – s kokosem

Ladoo

Ladoo jsou kuličky ze mouky, cukru a ghee:

  • Besan Ladoo – z cizrnové mouky

  • Rava Ladoo – ze semoliny

  • Motichoor Ladoo – z malých smažených kuliček

Kheer

Kheer je indický rýžový pudink s kardamomem, šafránem a ořechy. Je to tradiční festivalový dezert.

Kulfi

Kulfi je tradiční indická zmrzlina na bázi kondenzovaného mléka:

  • Hustší než zmrzlina – méně vzdušná

  • Příchutě – mango, pistachio, šafrán, kardemom

  • Na tyčce – tradiční forma

Indické sladkosti - box
FromCZK 550.00
Koupit

Čínské dezerty

Tang Yuan (汤圆)

Tang Yuan jsou sladké lepkavé rýžové kuličky v sirupu:

  • Plněné – sezamovou nebo arašídovou pastou

  • Zimní slunovrat – tradiční festivalový dezert

  • Symbol rodiny – kulaté jako úplněk

Egg Tart (Dan Tat 蛋挞)

Čínský vejce tart má křehké těsto a hladkou custard náplň:

  • Hong Kong styl – hladká textura

  • Makao styl – karamelizovaný povrch

  • Dim Sum klasika – podávaný při čajovém rituálu

Mooncakes (月饼)

Mooncakes jsou husté koláčky s různými náplněmi:

  • Lotosová pasta – tradiční náplň

  • Salted egg yolk – symbolizuje měsíc

  • Mid-Autumn Festival – konzumované během slavnosti měsíce

  • Moderní verze – zmrzlinové, čokoládové

Sesame Balls (煎堆)

Sesame Balls jsou smažené glutinové rýžové kuličky plněné sladkou fazolovou pastou a obalené v sezamu.

Douhua (豆花)

Douhua je jemný tofu pudink servírovaný se sirupem:

  • Teplý nebo studený – podle sezóny

  • Zázvorový sirup – tradiční doplněk

  • Jednoduchý a zdravý – nízkotučný dezert

Baobing (刨冰)

Baobing je čínská ledová tříšť s různými doplňky:

  • Sladké fazole – červené nebo zelené

  • Kondenzované mléko – pro krémovost

  • Ovoce – čerstvé nebo z konzervy

Asijské sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

Korejské dezerty

Bingsu (빙수)

Bingsu je korejská ledová tříšť, která se vyvinula v komplexní dezert:

  • Patbingsu – s červenými fazolemi

  • Mango bingsu – s čerstvým mangem

  • Injeolmi bingsu – s rýžovými koláčky

  • Mléčný led – měkčí než běžný led

Korean Rice Cakes (Tteok 떡)

Tteok jsou korejské rýžové koláčky v mnoha formách:

  • Injeolmi – obalené v sójovém prášku kinako

  • Songpyeon – půlměsíční tvar s náplní

  • Garaetteok – válcové pro tteokbokki

Hotteok (호떡)

Hotteok je sladká smažená placka plněná hnědým cukrem, skořicí a ořechy. Populární zimní pouliční jídlo.

Yakgwa (약과)

Yakgwa jsou tradiční medové koláčky smažené a nasycené v medu.

Korejské sladkosti - box
FromCZK 550.00
Koupit

Filipínské dezerty

Halo-Halo

Halo-Halo je filipínský mixed dezert:

  • Ledová tříšť – základ

  • Sladké fazole – různé druhy

  • Želé – různé barvy

  • Leche flan – na vrcholu

  • Ube zmrzlina – fialový jam

  • Kondenzované mléko – poleva

Je to nejbarevnější asijský dezert!

Bibingka

Bibingka je rýžový koláč pečený v banánových listech. Tradiční vánoční dezert.

Turon

Turon je smažený banánový jarní závitky s jackfruit a hnědým cukrem.

Ube Halaya

Ube Halaya je fialová pasta z fialových jamů, používaná jako náplň nebo posyp.


Vietnamské dezerty (Chè)

Chè

Chè je vietnamský termín pro širokou kategorii sladkých polévek a pudingů:

  • Chè Ba Màu – tříbarevný dezert s fazolemi

  • Chè Chuối – banánový chè

  • Chè Đậu Đỏ – červené fazole v kokosovém mléce

Bánh Flan

Bánh Flan je vietnamský karamelový pudink s francouzským vlivem – hladší než evropský flan.

Vietnamské sladkosti - box
FromCZK 550.00
Koupit

Indonéské a malajské dezerty

Cendol

Cendol je ledová tříšť s pandanovými nudle, kokosovým mlékem a palmovým cukrem:

  • Zelené nudle – z pandanu

  • Gula Melaka – palmový cukr

  • Osvěžující – perfektní pro tropické klima

Klepon

Klepon jsou zelené lepkavé rýžové kuličky plněné palmovým cukrem a obalené v kokosu.

Es Teler

Es Teler je indonéská ovocná ledová tříšť s avokádem, jackfruit a kondenzovaným mlékem.


Singapurské a malajské dezerty

Kueh

Kueh je obecný termín pro malé koláčky:

  • Kueh Lapis – vrstevnatý barevný koláč

  • Ondeh-Ondeh – podobné klepon

  • Kueh Dadar – pandanové palačinky

Ice Kachang

Ice Kachang je singapurská ledová tříšť s fazolemi, kukuřicí a sirupy.


Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí

Chcete ochutnat asijské dezerty, aniž byste museli cestovat po celé Asii? Abonobox je české předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně autentických asijských specialit jako japonské mochi, thajské kokosové bonbóny, korejské choco pie nebo indické mithai.

Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého a asijské kultury.

Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Afriky i obou Amerik.

Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

Tipy pro ochutnávání asijských dezertů

  1. Začněte s mango sticky rice – Je nejpřístupnější pro západní patra

  2. Buďte otevření texturám – Chewy a sticky jsou pozitivní vlastnosti

  3. Méně sladké neznamená horší – Oceňte jemné chutě

  4. Zkuste fazole v dezertech – Anko je základem mnoha asijských sladkostí

  5. Respektujte tradice – Mnoho dezertů je spojeno s festivaly

  6. Začněte postupně – Některé chutě mohou být neobvyklé


Zdravotní aspekty asijských dezertů

Mnoho asijských dezertů je relativně zdravějších než západní:

  • Nižší obsah tuku – méně másla a smetany

  • Přírodní ingredience – fazole, rýže, ovoce

  • Menší porce – tradiční servírování v malých množstvích

  • Probiotika – některé fermentované dezerty

  • Bohaté na vlákninu – díky fazolím a obilninám


FAQ – Často kladené otázky

Proč asijské dezerty používají fazole?

V asijské kultuře se fazole tradičně používají jako sladké ingredience. Červené fazole azuki mají přirozeně mírně sladkou chuť a po uvaření s cukrem vytvářejí hladkou pastu bohatou na proteiny a vlákninu. Je to zdravější než čistý cukr.


Jsou asijské dezerty méně sladké než západní?

Ano, většina tradičních asijských dezertů je méně sladká než západní. Důraz je kladen na přirozenou chuť ingrediencí a vyváženost. Výjimkou jsou některé indické mithai, které mohou být extrémně sladké.


Co je anko a musí mi chutnat?

Anko je sladká pasta z červených fazolí azuki používaná v japonských dezertech. Pro západní patra může být chuť neobvyklá, není to jako čokoláda. Mnoho lidí si musí na anko zvyknout, ale pak ji oceňují pro jemnou, ne přeslazenou chuť.


Jak se jí mango sticky rice?

Mango sticky rice se jí lžící. Vezmete kousek lepkavé rýže, kousek manga a trochu kokosové omáčky dohromady. Kombinace sladkého manga, slaného kokosového mléka a chewy rýže je dokonalá.


Co je matcha a proč je v tolika japonských dezertech?

Matcha je japonský zelený čaj mletý na jemný prášek. Má jedinečnou hořko-sladkou chuť a jasně zelenou barvu. Je bohatá na antioxidanty a je základem japonské čajové ceremonie, proto je tak důležitá v japonských dezertech.


Můžu si asijské dezerty připravit doma?

Ano! Mnoho asijských dezertů lze připravit doma. Mango sticky rice je jednoduché, potřebujete jen lepkavou rýži, kokosové mléko a mango. Pro japonské dezerty budete potřebovat speciální ingredience jako mochiko mouku nebo anko pastu.


Proč jsou některé asijské dezerty tak barevné?

Asijské dezerty používají přírodní barvy z ingrediencí jako matcha, pandan, fialové jamy, černá sezam nebo červené fazole. Moderní verze někdy používají potravinářské barvivo pro ještě intenzivnější barvy.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

 
 
bottom of page