Korejské potraviny
- Team abonobox

- 17. 10.
- Minut čtení: 7
Objevte chutě K-cuisine

Korejská kuchyně zažívá globální boom díky K-pop, K-dramám a rostoucímu zájmu o asijskou gastronomii. Korejské potraviny nejsou jen o kimchi a gochujang – je to fascinující svět fermentovaných potravin, unique snacků, instant nudlí a sladkostí, které kombinují tradiční recepty s moderními trendy. Pojďte s námi na kulinářskou cestu po Jižní Koreji a objevte potraviny, které dělají korejskou kuchyni tak výjimečnou.
Co dělá korejské potraviny jedinečnými
Korejská kuchyně se vyznačuje několika charakteristickými rysy:
Fermentace – kimchi, doenjang, gochujang jsou základem
Vyvážené chutě – sladká, slaná, kyselá, pálivá a umami v harmonii
Zdraví – důraz na fermentované potraviny a zeleninu
Banchan kultura – mnoho malých příloh k hlavnímu jídlu
Moderní inovace – kombinace tradice s trendy
Základní korejské ingredience
Gochugaru (고춧가루)
Gochugaru jsou korejské chilli vločky – základ většiny korejských pokrmů. Na rozdíl od běžných chilli vloček mají jedinečnou chuť – pálivou, ale s mírnou sladkostí. Jsou nezbytné pro výrobu kimchi a používají se v marinádách, polévkách a omáčkách.
Gochujang (고추장)
Gochujang je fermentovaná chilli pasta vyrobená z červených chilli, lepkavé rýže, fermentovaných sójových bobů a soli. Je pálivá, sladká a plná umami. Používá se v bibimbap, tteokbokki, marinádách a jako omáčka.
Doenjang (된장)
Doenjang je tradiční korejská sójová pasta podobná japonskému miso, ale s výraznější, robustnější chutí. Je základem pro doenjang jjigae (polévku) a používá se v marinádách a omáčkách.
Ganjang (간장)
Ganjang je korejská sójová omáčka. Existují dvě hlavní varianty – jin-ganjang (tmavší, pro marinády) a guk-ganjang (světlejší, pro polévky). Je slanější než čínská sójová omáčka.
Sesame Oil (참기름)
Korejský sezamový olej je tmavý, pražený a velmi aromatický. Používá se jako finishing oil – přidává se na konci vaření pro aroma, ne k smažení.
Kimchi (김치)
Kimchi je fermentovaná čínská kapusta s chilli, česnekem, zázvorem a dalšími ingrediencemi. Je to národní pokrm Koreje a existují stovky variant. Je bohatá na probiotika a považována za jeden z nejzdravějších potravin na světě.
Korejské instant potraviny
Instant Ramyeon (라면)
Korejské instant nudle jsou legendární a výrazně lepší než většina konkurence. Nejpopulárnější značky:
Shin Ramyun (신라면) – ikonické pálivé hovězí nudle od Nongshim, oblíbené po celém světě
Samyang Buldak (불닭볶음면) – "Fire Noodles" slavné svou extrémní pálivostí. Existuje challenge na sociálních sítích
Chapagetti (짜파게티) – korejská verze čínských black bean noodles
Neoguri (너구리) – seafood nudle s hustším vývarem
Jin Ramen (진라면) – mild nebo spicy varianta, oblíbená pro vyvážené chutě
Jjapaguri (짜파구리) – kombinace Chapagetti a Neoguri, proslulá ve filmu Parazit
Instant Rice (즉석밥)
Korejský instant rice v mikrotenových miskách je revoluce – za 2 minuty v mikrovlnce máte dokonale uvařenou rýži. Značka CJ Hetbahn je nejpopulárnější.
Instant Tteokbokki
Instant tteokbokki jsou rýžové koláčky v pálivé omáčce, připravené za minuty. Yopokki je populární značka.
Korejské snacky a sladkosti
Choco Pie (초코파이)
Choco Pie je ikonický korejský snack – dvě měkké sušenky s marshmallow náplní a čokoládovou polevou. Orion Choco Pie je originál a národní poklad.
Pepero (빼빼로)
Pepero je korejská verze Pocky – tyčinky potažené čokoládou v mnoha příchutích. 11. listopadu se slaví Pepero Day, kdy si lidé vyměňují Pepero jako dárky.
Honey Butter Chips
Honey Butter Chips od Haitai způsobily v Koreji fenomén v roce 2014. Kombinace medu, másla a soli je návyková. Vznikly dlouhé fronty před obchody.
Market O Real Brownies
Market O brownies jsou luxusní korejské brownies v jednotlivých baleních, oblíbené jako dárek.
Turtle Chips
Turtle Chips jsou čtyřvrstvé chips ve tvaru želvího krunýře, velmi křupavé a návykové.
Binggrae Banana Milk
Binggrae Banana Milk je ikonický korejský nápoj v charakteristické baňaté lahvičce. Je sladký, krémový a všude v K-dramách.
Melona
Melona je zmrzlinová tyčinka s chutí korejského melounu (chamoe). Je osvěžující a méně sladká než západní zmrzliny.
Yakult (야쿠르트)
I když je původně japonský, Yakult je v Koreji obrovský fenomén. Milují ho děti i dospělí a často se mixuje s soju.
Korejské rýžové koláčky (떡)
Tteok je obecný termín pro korejské rýžové koláčky. Existují stovky druhů:
Injeolmi – rýžové koláčky obalené v sójovém prášku
Songpyeon – polokruhovité koláčky plněné sladkými ingrediencemi
Garaetteok – válcové rýžové koláčky používané v tteokbokki
Korejské nápoje
Soju (소주)
Soju je národní alkoholický nápoj Koreje, destilát s obsahem alkoholu 16-20%. Je levný, všudypřítomný a základní součást korejské drinking kultury. Jinro je nejprodávanější značka.
Makgeolli (막걸리)
Makgeolli je tradiční rýžové víno, mléčně bílé, lehce sladké a šumivé. Je bohaté na probiotika a vitamíny. Zažívá renesanci mezi mladými Korejci.
Sikhye (식혜)
Sikhye je sladký rýžový nápoj s kousíčky rýže, tradičně konzumovaný po jídle jako digestiv.
Misugaru (미숫가루)
Misugaru je prášek z pražených obilovin (ječmen, rýže, černá sója), který se míchá s vodou nebo mlékem. Je výživný a využívaný jako zdravý snack.
Korean Coffee Culture
Korejci jsou posedlí kávou. Maxim instant coffee (맥심) je národní instituce – sladký mix 3-in-1 (káva, cukr, smetana) v sáčcích.
Korejské banchan a přílohové potraviny
Různé druhy kimchi
Baechu kimchi (배추김치) – klasická kimchi z čínské kapusty
Kkakdugi (깍두기) – kostky bílé ředkve
Oi sobagi (오이소박이) – okurková kimchi
Pa kimchi (파김치) – jarní cibulka kimchi
Gamja jorim (감자조림)
Glazované brambory v sójové omáčce – sladko-slaný banchan.
Kongnamul (콩나물)
Naklíčená sójová fazole – osvěžující, křupavá příloha.
Japchae (잡채)
Skleněné nudle se zeleninou – může být hlavní jídlo nebo banchan.
Korejské koření a omáčky v balení
Yangnyeom (양념)
Korejské BBQ marinády a omáčky v lahvích – ready-made pro snadnou přípravu.
Sesame Seeds (깨)
Pražená sezamová semínka jsou všudypřítomná v korejské kuchyni jako posyp.
Perilla Oil
Olej z perilla seeds (divoká sezamová semínka) s jedinečnou chutí.
Korejské mořské produkty
Gim (김) – Nori
Korejské pražené mořské řasy, často ochucené sezamovým olejem a solí. Jsou křupavé a návykové.
Dried Anchovies (멸치)
Sušené sardele různých velikostí – od malých na snack po velké na vývar.
Myeolchi bokkeum
Sladko-pálivé sušené sardele – populární banchan.
Korejské zdravé potraviny
Korean Red Ginseng (홍삼)
Červený ženšen je korejská superstar – používá se v nápojích, cukrovinkách a doplňcích stravy.
Jujube (대추)
Korejské datle používané v čajích a polévkách pro jejich zdravotní benefity.
Black Garlic (흑마늘)
Fermentovaný černý česnek se sladkou chutí, považovaný za superfood.
Grain Mix (곡물)
Směsi více druhů obilovin a fazolí pro přípravu zdravé rýže.
Korejské speciální produkty
Korean BBQ Kits
Ready-made marinády a omáčky pro přípravu korejského BBQ doma.
Tteokbokki Kit
Kompletní kit s rýžovými koláčky a omáčkou pro domácí přípravu.
Kimbap Ingredients
Produkty pro přípravu kimbap (korejského sushi) – gim, danmuji (žlutá ředkev), burdock root.
Korean Curry
Korejské kari bloky – sladší a mírnější než japonské nebo indické.
Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí
Chcete ochutnat korejské potraviny a sladkosti, aniž byste museli cestovat do Koreje? Abonobox je české předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně populárních korejských snacků jako Choco Pie, Pepero, Honey Butter Chips nebo Market O brownies.
Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého a asijské kuchyně.
Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.
Tipy pro začátečníky s korejskými potravinami
Začněte s instant ramyeon – Shin Ramyun je skvělý úvod do korejských chutí
Zkuste Choco Pie – Je to nejméně "scary" korejská sladkost pro začátečníky
Kupte malé balení gochujang – Je to multifunkční ingredience
Experimentujte postupně – Pálivost může být intenzivní pro nezvyklá patra
Sledujte K-dramy – Uvidíte, jak Korejci jídlo konzumují a kombinují
Korejská jídelní kultura
Korejská kultura jídla má své unikátní aspekty:
Sharing culture – Jídlo se sdílí ze společných misek
Banchan systém – Mnoho malých příloh zdarma v restauracích
Drinking culture – Pojící rituály kolem soju
Mukbang – Online shows kde lidé jedí před kamerou
Chimaek – Kombinace chicken a beer (chikin + maekju)
Trendy v korejských potravinách
Healthy Snacks
Korejci stále více hledají zdravější alternativy – snacks z quinoy, brown rice, less sugar.
Convenience Foods
Rostoucí trend single households vede k více single-portion produktům.
Fusion Flavors
Korejské značky experimentují s netradiční příchutěmi – wasabi Choco Pie, cheese ramyeon.
K-Food Goes Global
Korejské potraviny se dostávají do mainstream supermarketů po celém světě.
FAQ – Často kladené otázky
Kde můžu koupit korejské potraviny v Česku?
Korejské potraviny lze najít v asijských supermarketech jako Sapa v Praze, specializovaných korejských obchodech jako K-Mart Prague, online obchodech (Korea Secret, Asian Express) nebo prostřednictvím předplatného jako je Abonobox, které pravidelně doručuje sladkosti z různých zemí včetně Koreje.
Jaké jsou must-have základní korejské ingredience?
Základní korejské ingredience jsou gochujang (chilli pasta), gochugaru (chilli vločky), ganjang (sójová omáčka), doenjang (sójová pasta), sezamový olej a kimchi. S těmito ingrediencemi můžete připravit většinu korejských pokrmů.
Jsou korejská jídla velmi pálivá?
Ne všechna korejská jídla jsou pálivá, ale pálivost je běžným prvkem. Mnoho pokrmů má mild verze nebo můžete regulovat pálivost. Pro začátečníky doporučujeme začít s mírnějšími variantami jako Jin Ramen mild nebo jjajangmyeon.
Co je nejlepší korejský instant ramyeon pro začátečníky?
Pro začátečníky je nejlepší Jin Ramen (mild verze) nebo Neoguri, které nejsou tak pálivé jako Shin Ramyun. Pokud chcete vyzkoušet klasiku, Shin Ramyun je must-try, ale je dost pálivý.
Jak dlouho vydrží kimchi a kde ji skladovat? Otevřená kimchi vydrží v lednici měsíce, dokonce se časem fermentuje a vyvíjí hlubší chuť. Neotevřenou kimchi skladujte v lednici. Kimchi je živý produkt, takže se mírně mění v čase – to je normální.
Co je Samyang Fire Noodles a jsou opravdu tak pálivé?
Samyang Buldak (Fire Noodles) jsou extrémně pálivé instant nudle, které se staly virálním fenoménem. Jsou významně pálivější než běžný ramyeon. Existují různé stupně pálivosti – od original přes 2x spicy až 3x spicy. Nedoporučujeme pro citlivá patra.
Můžu připravit korejská jídla bez speciálních ingrediencí?
Některé korejské pokrmy lze připravit s náhradami, ale autentická chuť vyžaduje specifické korejské ingredience. Například gochujang nelze dobře nahradit – jeho fermentovaná, sladko-pálivá chuť je unikátní. Základní set korejských ingrediencí vydrží dlouho a vyplatí se investice.
Co je Pepero Day?
Pepero Day je 11. listopadu (11/11 – připomíná tvary čtyř Pepero tyčinek). Lidé si v tento den vyměňují Pepero jako dárky, podobně jako Valentýn. Je to marketingový svátek, ale stal se populární tradicí, zejména mezi studenty.
Jsou korejské potraviny zdravé?
Tradiční korejská kuchyně je obecně zdravá – hodně zeleniny, fermentované potraviny, vyvážené chutě. Kimchi je superfood plný probiotik. Nicméně moderní korejské snacky a instant potraviny mohou být vysoké v sodíku a cukru, podobně jako jinde ve světě.
Co pít ke korejskému jídlu?
Tradiční volby: soju (alkoholický destilát), makgeolli (rýžové víno), Korean beer, nebo nealko jako sikhye (sladký rýžový nápoj), Banana Milk nebo iced barley tea. Pro pálivá jídla pomáhá mléčný nápoj lépe než voda.
Objevte fascinující svět korejských potravin a nechte se unést vlnou K-cuisine. Od pálivých instant nudlí přes fermentované speciality až po roztomilé sladkosti – korejská kuchyně nabízí něco pro každého. Ať už jste fanoušek K-pop, K-dram nebo prostě milujete dobré jídlo, korejské potraviny vás nezklam.

