top of page
Vyhledat

Anglické sladkosti

Sladká cesta po Velké Británii


Anglické sladkosti

Anglie není jen o čaji o páté – je to země s bohatou tradicí sladkostí, kde se pojí viktoriánské recepty s moderními trendy. Anglické sladkosti jsou charakteristické použitím másla, cukru, čokolády, ovoce a tradičních koření jako zázvor a skořice. Pojďte s námi na cukrovou cestu po Anglii a objevte ikonické dezerty od trifle po sticky toffee pudding, které jsou nedílnou součástí britské kultury.


Co dělá anglické sladkosti výjimečnými

Britská kuchyně má často nespravedlivou pověst, ale když přijde na sladkosti, Anglie má co nabídnout. Anglické sladkosti se vyznačují:

  • Tradicí – mnoho receptů pochází z viktoriánské nebo dokonce středověké éry

  • Comfort food – důraz na teplé, útěšné dezerty

  • Kvalitní máslo a smetana – základ většiny tradičních receptů

  • Jednoduchost – méně komplikované než francouzské patisserie

  • Sezonalita – používání místního ovoce a ingrediencí


Tradiční anglické pudingy

Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding je pravděpodobně nejslavnější moderní anglický dezert. Je to vlhký datlový dort polité bohatou toffee omáčkou, podávaný teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo custard krémem. Vznikl v Lake District v 70. letech a stal se klasikou britských hospod.

Bread and Butter Pudding

Bread and Butter Pudding je tradiční anglický dezert z namazaných plátků chleba, vajec, mléka a rozinek. Je to perfektní příklad britského "waste not, want not" – původně sloužil k využití starého chleba. Dnes je luxusnější verzí s brioškou a vanilkou.

Christmas Pudding

Christmas Pudding (také Plum Pudding) je ikonický vánoční dezert vyrobený z sušeného ovoce, koření, suetu a alkoholu. Připravuje se týdny dopředu, aby dozrál, a tradičně se flambiruje před podáváním. Je to nezbytná součást britských Vánoc od viktoriánské éry.

Spotted Dick

Spotted Dick je tradiční anglický pudink z pudinkového těsta s rozinkami (odtud "spotted" - tečkovaný). Podává se s horkou custard omáčkou a je klasikou britské školní jídelny.

Treacle Pudding

Treacle Pudding je parní pudink s melasou nebo zlatým sirupem. Je hustý, sladký a podává se s custard krémem. Je to quintesenciální britský comfort food.

Eton Mess

Eton Mess je lehký letní dezert pojmenovaný po Eton College. Skládá se z rozdrcených křehkých sněhových pusinků, šlehačky a čerstvých jahod. Je to dokonalá kombinace textur a chutí.


Anglické dorty a koláče

Victoria Sponge Cake

Victoria Sponge je klasický anglický dort pojmenovaný po královně Viktorii. Skládá se ze dvou vrstev lehkého piškotu s malinovým džemem a šlehačkou uprostřed, posypaný moučkovým cukrem. Je to symbol britského afternoon tea.

Battenberg Cake

Battenberg je charakteristický koláč s šachovnicovým vzorem růžových a žlutých čtverců, obalený v marcipánu. Byl vytvořen na počest svatby prince Louise z Battenbergu v roce 1884.

Bakewell Tart

Bakewell Tart pochází z městečka Bakewell v Derbyshire. Je to sladký koláč s vrstvou džemu (tradičně malinového), mandlové náplně a zdobený mandlovými plátky nebo třešňovou polevou.

Lemon Drizzle Cake

Lemon Drizzle Cake je vlhký citrónový koláč s křupavou citrónovou polevou. Je osvěžující, ne příliš sladký a perfektní k odpolednímu čaji.

Carrot Cake

I když není výhradně anglický, Carrot Cake je v Británii nesmírně populární. Vlhký koláč s mrkví, ořechy a kořením, potažený krémovým sýrovým krémem.

Fruit Cake

Anglický ovocný dort je hustý koláč plný sušeného ovoce, často naložený v alkoholu. Používá se jako základ pro svatební a narozeninové dorty.


Anglické sladké pečivo

Scones

Scones jsou nezbytnou součástí cream tea. Tyto lehké koláčky se podávají teplé s clotted cream (hustou smetanou) a džemem. Existuje nekonečná debata, zda dát džem nebo smetanu první – Devon říká smetanu, Cornwall džem.

Crumpets

Crumpets jsou houbovité, děravé koláčky, které se opékají a podávají s máslem, které se nádherně nasákne do dírek. Jsou klasickým anglickým snackem k čaji.

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns jsou koláčky s kořením a rozinkami, zdobené bílým křížem, tradičně pečené na Velký pátek. Jsou aromatické, měkké a symbolizují Velikonoce.

Chelsea Buns

Chelsea Buns jsou spirálovité sladké koláče s rozinkami a skořicí, potažené lepkavou polevou. Pocházejí z londýnské čtvrti Chelsea z 18. století.

Eccles Cakes

Eccles Cakes jsou malé kulaté koláčky z křehkého těsta plněné sladkou směsí rozinek. Pocházejí z města Eccles poblíž Manchesteru.


Anglické sladkosti a bonbóny

Fudge

Anglický fudge je měkký karamelový bonbón vyrobený z cukru, másla a mléka. Tradiční anglický fudge je z Cornwallu a Devonu.

Toffee a Butterscotch

Toffee je tvrdý karamelový bonbón, zatímco butterscotch je měkčí varianta s máslovým příchutí. Británie má dlouhou tradici výroby těchto sladkostí.

Liquorice Allsorts

Liquorice Allsorts jsou barevné lékořicové bonbóny různých tvarů a chutí, ikonické pro britské sladkosti. Vyvinula je firma Bassett's v roce 1899.

Wine Gums

Wine Gums jsou želatinové bonbóny (neobsahují víno) různých chutí, vyrobené firmou Maynards v roce 1909. Jsou britskou klasikou.

Sherbet

Sherbet je šumivý cukrový prášek, oblíbený v anglických sladkostech jako Sherbet Fountains nebo Sherbet Dip Dabs.

Kendal Mint Cake

Kendal Mint Cake je tvrdý mátový cukrový bonbón z Lake District, oblíbený u horolezců a cestovatelů pro jeho vysokou energetickou hodnotu. Byl brán na výpravy na Mount Everest.


Dezerty pro zvláštní příležitosti

Trifle

Trifle je slavnostní dezert ve skleněné míse s vrstvami piškotu (často namočeného v sherry), ovoce, želé, custard krému a šlehačky. Každá britská rodina má svůj vlastní recept.

Syllabub

Syllabub je tradiční anglický dezert ze šlehačky, bílého vína, cukru a citrónu. Byl populární v 16.-18. století a dnes zažívá renesanci.

Pavlova

I když Pavlova je nárokována Novým Zélandem a Austrálií, v Británii je velmi oblíbená. Je to křehká pusinková základna se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Banoffee Pie

Banoffee Pie je moderní anglický dezert vyrobený ze sušenkového základu, karamelu (toffee), banánů a šlehačky. Vznikl v hospodě Hungry Monk v Sussexu v roce 1971.


Regionální anglické sladkosti

Cornish Cream Tea

Cornish Cream Tea není dezert, ale tradice – scones s clotted cream a džemem, podávané s čajem. Cornwall a Devon mají dokonce různé názory na správné pořadí mazání.

Yorkshire Curd Tart

Yorkshire Curd Tart je tradiční koláč ze severní Anglie vyrobený z tvarohu, rozinek a muškátového oříšku.

Manchester Tart

Manchester Tart je školní dezert skládající se z koláčku s džemem, custard krémem a kokosem.

Lardy Cake

Lardy Cake je sladký chléb z Wiltshire vyrobený s vepřovým lojem, cukrem a sušeným ovocem. Je bohatý a lepkavý.


Moderní anglické sladkosti

Afternoon Tea Treats

Moderní afternoon tea v luxusních hotelech jako Ritz nebo Claridge's nabízí miniaturní verze klasických dezertů, macarons a další jemné sladkosti.

Artisan Chocolates

Britská čokoládová scéna zažívá renesanci s řemeslnými výrobci jako Hotel Chocolat, Paul A. Young a Rococo Chocolates.

Gastropub Desserts

Moderní gastropuby renovují klasické anglické dezerty – sticky toffee pudding s karamelovou zmrzlinou, deconstructed Eton mess a další kreativní variace.


Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí

Chcete ochutnat anglické sladkosti, aniž byste museli cestovat do Británie? Abonobox je české předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně klasických britských specialit jako fudge, shortbread, liquorice allsorts nebo Yorkshire tea cakes.

Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého.

Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

Tipy pro ochutnávání anglických sladkostí

  1. Začněte s afternoon tea – Zkuste scones s clotted cream a Victoria sponge

  2. Vyzkoušejte teplé pudingy – Sticky toffee pudding s custard krémem je nezapomenutelný

  3. Respektujte tradice – Některé sladkosti jsou spojené s konkrétními svátky

  4. Párujte s čajem – Anglické sladkosti jsou navržené k doprovodu čaje

  5. Buďte odvážní – Zkuste i méně známé regionální speciality


Anglická čajová kultura a sladkosti

V Anglii je čaj a sladkosti neodmyslitelně spojené:

  • Elevenses – svačinka kolem 11. hodiny s čajem a sušenkami

  • Afternoon Tea – odpolední čaj se scones a koláčky (3-5 odpoledne)

  • Cream Tea – zjednodušená verze s pouze scones

  • High Tea – pozdější, sytnější jídlo (5-7 večer)


Kulturní význam sladkostí v Anglii

Anglické sladkosti mají hluboký kulturní význam:

  • Sociální rituály – afternoon tea jako společenská událost

  • Nostalgie – mnoho sladkostí připomíná dětství

  • Comfort food – teplé pudingy jako útěcha v chladném počasí

  • Oslavy – každý svátek má své tradiční sladkosti

  • Identita – Victoria sponge a scones jsou symboly britství


FAQ – Často kladené otázky

Jaké jsou nejpopulárnější anglické sladkosti?

Nejpopulárnější jsou sticky toffee pudding, Victoria sponge, scones, Eton mess, trifle, shortbread sušenky a různé čokoládové tyčinky jako Cadbury Dairy Milk, která je britskou ikonou.


Co je clotted cream a kde ho seženu?

Clotted cream je hustá smetana typická pro Devon a Cornwall, vyrobená pomalým zahříváním plnotučné smetany. V ČR ji lze najít ve specializovaných obchodech nebo nahradit mascarpone nebo velmi hustou smetanou, i když chuť nebude úplně stejná.


Jaký je rozdíl mezi afternoon tea a high tea?

Afternoon tea je lehké odpolední občerstvení (3-5 odpoledne) se sendviči, scones a koláčky. High tea je sytnější večerní jídlo (5-7 večer) s masem a teplými pokrmy. Paradoxně afternoon tea je elegantnější, i když název zní méně noblesně.


Můžu si anglické sladkosti připravit doma?

Ano! Mnoho anglických sladkostí je poměrně jednoduchých. Victoria sponge, lemon drizzle cake nebo scones jsou ideální pro začátečníky. Složitější jsou steamed puddings (parní pudingy), které vyžadují speciální formy a techniku.


Co je custard a jak se používá?

Custard je hustý vanilkový krém vyrobený z mléka, vajec a cukru (nebo instantní prášek). Je tradičním doprovodem k teplým anglickým pudingům. Podává se teplý a nalitý přes dezert. Je to britská klasika, kterou si Angličané nedovedou představit život bez ní.


Proč se anglický ovocný dort používá na svatbách?

Tradiční anglický svatební dort je hustý ovocný dort potažený marcipánem a fondánem. Je to tradice z viktoriánské éry – ovocný dort vydrží dlouho, což symbolizuje trvalost manželství. Horní patro se tradičně uschová pro křtiny prvního dítěte.


Co je sticky toffee pudding a je to opravdu pudink?

Sticky toffee pudding je vlhký datlový dort polité toffee omáčkou. Není to pudink v českém smyslu, ale "pudding" v britské angličtině znamená dezert obecně. Vznikl v 70. letech v Lake District a stal se moderní klasikou.


Jak se správně jí scones?

Tradiční způsob: scone se rozlomí (ne nařízne) na poloviny, namaže se clotted cream a džem. V Devonu se první dává smetana, v Cornwallu džem. Obě metody jsou správné a debata pokračuje dodnes! Scones se jedí rukou, ne vidličkou.


Proč mají britské sladkosti takové zvláštní názvy?

Mnoho anglických sladkostí má historické nebo regionální názvy. Spotted Dick je pojmenován po rozinkách (spotted = tečkovaný), Eton Mess po škole Eton, Bakewell Tart po městě Bakewell. Názvy často odráží původ, vzhled nebo příběh vzniku dezert.


Objevte bohatství anglických sladkostí a nechte se unést na cestu po zámcích, venkovských čajovnách a útulných hospodách. Ať už ochutnáváte klasický Victoria sponge nebo luxusní sticky toffee pudding, každá sladkost vypráví příběh britské tradice, královských dvorů a útulných rodinných kuchyní.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

 
 
bottom of page