Španělské sladkosti
- Team abonobox

- 27. 2.
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 9. 11.
Od středověkých klášterů po moderní tapas pro mlsné jazýčky

Španělsko je zemí, kde se sladkosti připravují s vášní, jež by předčila i nejživější flamenco. Zatímco svět zná španělskou paellu a jamón, místní cukrařina zůstává tajemstvím ukrytým v klášterních receptech, maurských zahradách a barevných ulicích Barcelony. S Abonobox Mystery Boxem vás zveme na sladkou pouť po Španělsku – od tajemných conventos po moderní chocolaterías, kde se tradice mísí s inovací.
Tradiční španělské sladkosti: Dědictví mnichů, mořeplavců a arabských cukrářů
Španělské dezerty jsou jako kronika dějin: sladké, kořeněné a plné překvapení. V Mystery Boxu najdete tyto poklady:
Turrón
Co to je: Tvrdý nebo měkký nugát z medu, vaječných bílků a pražených mandlí.
Historie: Vymysleli ho Arabové během nadvlády nad Andalusii. Dnes je symbolem Vánoc.
Fun fact: Nejlepší turrón pochází z města Jijona – říká se mu „mandlové zlato“.
Churros con Chocolate
Co to je: Křupavé smažené tyčinky z těsta, namáčené do husté horké čokolády.
Kdy je jíst: K snídani, po noční fiestě nebo kdykoli, kdy potřebujete energii na tanec flamenco!
Polvorones a Mantecados
Co to je: Křehké máslové sušenky z Andalusie, které se doslova rozpadají na jazyku.
Legenda: Vznikly v klášterech, kde jeptišky používaly přebytečné sádlo z prasat.
Crema Catalana
Co to je: Katalánská verze crème brûlée s karamelizovanou krustou z cukru a skořice.
Proč je výjimečná: Podává se na svátek sv. Josefa a její receptura je stará 500 let.
Tarta de Santiago
Co to je: Mandlový koláč z Galicie posypaný křížem sv. Jakuba.
Symbolika: Cesta sv. Jakuba (Camino de Santiago) končí právě kouskem této sladkosti.
Roscón de Reyes
Co to je: Kruhový koláč s kandovaným ovocem, který se jí na Tři krále. Ukrývá figurku a fazoli – kdo najde figurku, bude králem večera!
Moderní španělské trendy: Od molekulární gastronomie po veganské revoluce
Španělští cukráři milují překvapení:
Olivový olejový dort: Nadýchaný dezert s extra panenským olejem a karamelizovaným citronem.
Vegan Flan: Bezvaječný krém z kokosového mléka a agáve sirupu.
Txokolatina z Baskicka: Čokoládový pudink s chilli a mořskou solí – pikantní jako baskická mentalita.
Gaudího bonbóny: Pralinky ve tvaru slavných mozaik z Barcelony.
Proč ochutnat španělské sladkosti s Abonoboxem?
Autenticita: Vybíráme od rodinných confiterías (cukráren) a klášterních dílen.
Příběhy: Ke každé sladkosti přidáváme legendu (např. proč se Tarta de Santiago peče pro poutníky).
Eko-balení: Krabice zdobené motivem Gaudího mozaik nebo flamenco šatů.
Španělsko – Země, kde se i cukr stává uměním
Španělské sladkosti jsou jako tanec mezi středověkem a modernitou. S Abonoboxem můžete každý měsíc ochutnat kousek této vášně – ať už jde o mandlový turrón, který okouzlil arabské sultány, nebo o čokoládový pudink, co by si objednal i Picasso.


