top of page
Vyhledat

Španělské sladkosti

Aktualizováno: 9. 11.

Od středověkých klášterů po moderní tapas pro mlsné jazýčky


Španělské sladkosti

Španělsko je zemí, kde se sladkosti připravují s vášní, jež by předčila i nejživější flamenco. Zatímco svět zná španělskou paellu a jamón, místní cukrařina zůstává tajemstvím ukrytým v klášterních receptech, maurských zahradách a barevných ulicích Barcelony. S Abonobox Mystery Boxem vás zveme na sladkou pouť po Španělsku – od tajemných conventos po moderní chocolaterías, kde se tradice mísí s inovací.


Španělské sladkosti - box
FromCZK 600.00
Koupit

Tradiční španělské sladkosti: Dědictví mnichů, mořeplavců a arabských cukrářů

Španělské dezerty jsou jako kronika dějin: sladké, kořeněné a plné překvapení. V Mystery Boxu najdete tyto poklady:

  1. Turrón

    • Co to je: Tvrdý nebo měkký nugát z medu, vaječných bílků a pražených mandlí.

    • Historie: Vymysleli ho Arabové během nadvlády nad Andalusii. Dnes je symbolem Vánoc.

    • Fun fact: Nejlepší turrón pochází z města Jijona – říká se mu „mandlové zlato“.

  2. Churros con Chocolate

    • Co to je: Křupavé smažené tyčinky z těsta, namáčené do husté horké čokolády.

    • Kdy je jíst: K snídani, po noční fiestě nebo kdykoli, kdy potřebujete energii na tanec flamenco!

  3. Polvorones a Mantecados

    • Co to je: Křehké máslové sušenky z Andalusie, které se doslova rozpadají na jazyku.

    • Legenda: Vznikly v klášterech, kde jeptišky používaly přebytečné sádlo z prasat.

  4. Crema Catalana

    • Co to je: Katalánská verze crème brûlée s karamelizovanou krustou z cukru a skořice.

    • Proč je výjimečná: Podává se na svátek sv. Josefa a její receptura je stará 500 let.

  5. Tarta de Santiago

    • Co to je: Mandlový koláč z Galicie posypaný křížem sv. Jakuba.

    • Symbolika: Cesta sv. Jakuba (Camino de Santiago) končí právě kouskem této sladkosti.

  6. Roscón de Reyes

    • Co to je: Kruhový koláč s kandovaným ovocem, který se jí na Tři krále. Ukrývá figurku a fazoli – kdo najde figurku, bude králem večera!


Moderní španělské trendy: Od molekulární gastronomie po veganské revoluce

Španělští cukráři milují překvapení:

  • Olivový olejový dort: Nadýchaný dezert s extra panenským olejem a karamelizovaným citronem.

  • Vegan Flan: Bezvaječný krém z kokosového mléka a agáve sirupu.

  • Txokolatina z Baskicka: Čokoládový pudink s chilli a mořskou solí – pikantní jako baskická mentalita.

  • Gaudího bonbóny: Pralinky ve tvaru slavných mozaik z Barcelony.


Proč ochutnat španělské sladkosti s Abonoboxem?

  • Autenticita: Vybíráme od rodinných confiterías (cukráren) a klášterních dílen.

  • Příběhy: Ke každé sladkosti přidáváme legendu (např. proč se Tarta de Santiago peče pro poutníky).

  • Eko-balení: Krabice zdobené motivem Gaudího mozaik nebo flamenco šatů.

Španělské sladkosti - box
FromCZK 600.00
Koupit

Španělsko – Země, kde se i cukr stává uměním

Španělské sladkosti jsou jako tanec mezi středověkem a modernitou. S Abonoboxem můžete každý měsíc ochutnat kousek této vášně – ať už jde o mandlový turrón, který okouzlil arabské sultány, nebo o čokoládový pudink, co by si objednal i Picasso.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

 
 
bottom of page