top of page
Vyhledat

Slovinské sladkosti

Tiché kouzlo hor, luk a rodinných receptů

slovinské sladkosti

Slovinsko často zůstává ve stínu větších sousedů – Itálie, Rakouska nebo Chorvatska. A přitom má tolik co nabídnout. Nejen přírodou, ale i chutěmi. Zvláštní místo v tomto mozaikovém kulinářském světě mají slovinské sladkosti. Nejsou křiklavé, nejsou přeplácané, ale mají něco, co z nich dělá nezapomenutelné – autenticitu.


Když si dáte slovinský dezert, cítíte v něm domov. Vůni dřeva z horské chalupy. Mák ze zahrady. Med od sousedova včelaře. A především – příběh, který trvá déle než chuť v ústech.


Potica – královna slovinských stolů

Nelze začít jinak než poticou. Tento slavnostní závin se připravuje s nespočtem náplní – nejtradičnější jsou ořechová, maková, tvarohová, estragonová nebo medová. Těsto je tenké a vláčné, ale všechnu pozornost si krade náplň – aromatická, hustá, štědrá.

Potica se nepeče jen tak. Peče se na svátky, při velkých rodinných událostech a většinou podle receptu, který má v rodině historii. V některých regionech se potica peče v kulaté formě s komínkem (podobně jako bábovka), jinde na plechu. Každý kraj, každá rodina, každý recept – trochu jiný, ale stejně láskyplný.


Štruklji – víc než jen závitek

Slovinské štruklji jsou velmi univerzální. Můžete je mít naslano i nasladko – a právě ty sladké si zaslouží vaši pozornost. Nejčastější náplně? Opět mak, ořechy, jablka, tvaroh, nebo třeba sušené švestky.

Těsto bývá vařené, dušené nebo pečené. Sladké štruklji se často podávají přelité máslem a posypané strouhankou s cukrem – jednoduché, a přitom geniální.


Med, mák a staré chutě

Ve slovinských dezertech často najdete med – ne ten anonymní ze supermarketu, ale pravý, květový, tmavý, lesní, s vůní místních bylin. Med je základem nejen náplní, ale i perníků, koláčků a zavařenin.

Mák? V mnoha zemích ustupuje do pozadí, ale Slovinci ho stále milují. Jemně mletý, smíchaný s cukrem, máslem nebo medem, dává sladkostem hlubokou chuť, která se neomrzí.


Prekmurska gibanica – vrstvená poezie

Z regionu Prekmurje pochází gibanica – víc než jen dezert, je to manifest slovinské trpělivosti a bohatství chutí. Vrstvy tvarohu, máku, jablek, ořechů a těsta se střídají v pečlivém sledu, který se nemění. Každá ingredience má své místo, svůj prostor a svou váhu.

Gibanica je sytá, voňavá, barevná a dokonale vyvážená. Podává se při slavnostních příležitostech, ale její chuť si snadno zamilujete i při běžném odpoledním kávovém zastavení.


Malé radosti: sušenky, koláčky, ořechové kuličky

Slovinské cukroví neoslní extravagancí, ale chutí a vůní domova. Mandle, lískové oříšky, švestková povidla, skořice, perníkové koření – to vše najdete v drobných koláčcích, které pečou babičky i malé děti.

Mezi oblíbené patří třeba:

  • Lešnikovi rogljički (lískooříškové rohlíčky)

  • Pehtranova potička (estragonový závin)

  • Medenjaki (tradiční medové perníčky)


Ochutnej Slovinsko s Abonoboxem

Pokud toužíte poznat chuť slovinských sladkostí, ale nemáte chuť cestovat přes půl Evropy – Abonobox to vyřeší za vás. Díky předplatnému vám každý měsíc dorazí do schránky výběr sladkostí z různých koutů světa – a jedním z tematických boxů je právě Slovinsko.


Získáte autentické dobroty, které se jinde těžko shánějí. Pečlivě vybrané kousky, které chutnají jako dětství v Alpách – nebo jako víkend u milé slovinské tety.

Abonobox není jen o sladkém. Je to zážitek. Příběh v každém soustu. A pozvánka do kuchyně, kterou byste jinak možná minuli.


Zahraniční sladkosti
Koupit

 
 
bottom of page