top of page
Vyhledat

Portugalské sladkosti

Aktualizováno: 4. 3.

Od klášterních receptů po moderní pastelářské umění

Portugalské sladkosti

Portugalsko je zemí, kde se sladkosti připravují s láskou, jež by předčila i nejvášnivější fado píseň. Zatímco svět zná ikonické pastéis de nata, místní cukrařina skrývá poklady od tajemných klášterních zdí po sluneční pobřeží Algarve. S Abonobox Mystery Boxem vás zveme na sladkou cestu po Portugalsku, kde každý dezert vypráví příběh mořeplavců, mnichů a cukrářských revolucionářů.


Tradiční portugalské sladkosti: Dědictví zlatého věku a klášterních kuchyní

Portugalské dezerty jsou sladkou kronikou námořních objevů a náboženské zbožnosti. V Mystery Boxu najdete tyto poklady:

  1. Pastéis de Nata

    • Co to je: Křehké křupavé košíčky plněné krémem z vanilky a skořice.

    • Historie: Vznikly v 18. století v lisabonském klášteře Mosteiro dos Jerónimos. Tajný recept střeží dodnes cukrárna Pastéis de Belém.

    • Jak je jíst: Posypané skořicí a práškovým cukrem, ideálně s bica (portugalské espresso).

  2. Bolo de Bolacha

    • Co to je: Dort z máslových sušenek namočených v kávě, prosycený krémem z kondenzovaného mléka.

    • Legenda: Vznikl z nouze, když se chyběly klasické suroviny – dnes je hvězdou rodinných oslav.

  3. Ovos Moles

    • Co to je: Sladkost z vaječných žloutků a cukru tvarovaná do mořských motivů (mušle, ryby).

    • Proč je výjimečná: Chráněné označení původu (DOP) z Aveira, kde se vyrábí od 16. století.

  4. Queijadas de Sintra

    • Co to je: Koláčky z tvarohu, skořice a citronové kůry, pečené do zlatova.

    • Kde je najdete: V mystickém městě Sintra, které inspirovalo i Hanse Christiana Andersena.

  5. Pão de Ló

    • Co to je: Nadýchaný piškotový dort s vláčným středem, který se podává jako symbol hojnosti.

    • Zajímavost: V Alenteju se peče v keramických nádobách a podává se s vínem.

  6. Arroz Doce

    • Co to je: Krémová rýžová kaše s citronovou kůrou a skořicí. Podává se studená a zdobí se „oko“ ze skořice.


Moderní trendy: Od veganských experimentů po designové cukrárny

Portugalští cukráři milují inovace:

  • Vegan Pastéis de Nata: Krém z kokosového mléka a kukuřičného škrobu.

  • Chocolate Salame: „Salám“ z hořké čokolády, sušenek a portského vína.

  • Pastelaria 3D v Portu: Dorty ve tvaru vln Atlantiku nebo azulejo dlaždic.


Proč ochutnat portugalské sladkosti s Abonoboxem?

  • Autenticita: Vybíráme od lisabonských pastelarias a rodinných výrobců z regionů.

  • Příběhy: Ke každé sladkosti přidáváme legendu (např. proč Ovos Moles vypadají jako mořské poklady).

  • Eko-balení: Krabice inspirované azulejo dlaždicemi s motivy moře a karavel.


Portugalsko – Země, kde i cukr pluje po oceánu

Portugalské sladkosti jsou jako mapa starých námořních tras – sladké, voňavé a plné překvapení. S Abonoboxem můžete každý měsíc objevovat kousek této námořnické duše, ať už jde o pastéis de nata, které okouzlily i britské krále, nebo o tvarohové queijadas z tajemné Sintry.

 
 
bottom of page