Švédské sladkosti
- Team abonobox

- 9. 2.
- Minut čtení: 8
Aktualizováno: 19. 10.
Fika tradice a nordická cukrová poezie

Švédsko je země, kde je kávová přestávka se sladkým – zvaná "fika" – povýšena na národní tradici. Švédské sladkosti jsou charakteristické použitím kardamomu, skořice, perloého cukru a kvalitního másla. Od ikonických kanelbullar přes luxusní prinsesstårtu až po slavnou lördagsgodis tradici – švédská cukrářská kultura je jedinečná kombinací nordické jednoduchosti a bohaté chuti. Pojďte s námi na sladkou cestu po Švédsku a objevte, proč Švédové patří mezi největší konzumenty sladkostí v Evropě.
Co je fika a proč je důležitá
Fika (fikA) je švédská instituce – kávová přestávka se sladkým, která je mnohem více než jen konzumace jídla. Je to:
Sociální rituál – čas strávený s rodinou, přáteli nebo kolegy
Povinná přestávka – mnoho švédských firem má fiku zakotvenou v pracovní smlouvě
Kulturní hodnota – vyjadřuje švédský koncept lagom (akorát) a kvalitního života
Denní událost – Švédové si dávají fiku minimálně jednou denně, často dvakrát
Fika je důvod, proč švédské pečivo a sladkosti jsou tak vyvinuté a oblíbené.
Tradiční švédské pečivo (Bakverk)
Kanelbullar (Skořicové šneky)
Kanelbullar (kanel = skořice, bullar = koláčky) jsou nepochybně nejslavnější švédská sladkost. Tyto nadýchané, spirálovité koláčky s náplní skořice a kardamomu jsou ochucené vanilkou a posypané perlovým cukrem:
Měkčí než americké – švédské kanelbullar jsou méně sladké a měkčí
Kardamom v těstě – charakteristická chuť
Perlový cukr – typický posyp místo polevy
Kanelbullens dag – 4. října se slaví Den skořicových šneků
Kanelbullar jsou srdcem švédské fiky a najdete je v každé švédské pekárně.
Kardemummabullar (Kardamomové šneky)
Kardemummabullar jsou jako kanelbullar, ale s kardamomem místo skořice v náplni. Kardamom je ještě populárnější koření ve Švédsku než skořice:
Intenzivnější chuť – kardamom má citrusové a mentolové tóny
Méně sladké – komplexnější chuťový profil
Tradiční švédské – starší než kanelbullar
Semlor (Masopustní koláče)
Semlor (jednotné číslo: semla) jsou luxusní pšeničné koláče plněné mandlovou pastou a šlehačkou, tradičně konzumované od ledna do Velikonoc:
Sezónní specialita – původně jen v masopust, dnes od Božího hodu do Popeleční středy
Hetvägg – vrchní víčko se usekne a použije jako pokličky
Tři způsoby konzumace: suché, v misce s teplým mlékem (hetvägg), nebo s kávou
Švédská obsese – Švédové zkonzumují přes 40 milionů semlor ročně
Královská smrt – král Adolf Fredrik zemřel v roce 1771 po snězení 14 semlor
Semlor jsou tak populární, že pekárny začínají vyrábět už den po Vánocích.
Chokladbollar (Čokoládové kuličky)
Chokladbollar (dříve kontroverzně nazývané negerbollar) jsou no-bake sladkost, kterou zná každý Švéd:
Ingredience: ovesné vločky, cukr, kakao, máslo, káva, vanilka
Obalené: v kokosu, perlovém cukru nebo kakau
Žádné pečení – jen smíchat, vytvarovat a ochladit
Dětská klasika – první recept, který se švédské děti učí
Mazariner
Mazariner jsou malé marcipánové koláčky s mandlovou náplní a růžovou polevou:
Mandlový základ – bohatá mandlová chuť
Růžová poleva – charakteristická barva
Kompaktní – hustá, nasycující textura
Drömmar (Sny)
Drömmar jsou křehké, rozpadavé sušenky:
Měkká textura – rozpadají se v ústech
Vanilkové – jemná, ne příliš sladká chuť
Tradiční fika – perfektní ke kávě
Hallongrottor (Malinové jeskyně)
Hallongrottor jsou sušenky s důlkem plněným malinovým džemem:
Thumbprint cookies – švédská verze
Malinový džem – klasická náplň
Křehké těsto – máslové, rozpadavé
Pepparkakor (Zázvorové sušenky)
Pepparkakor jsou tradiční vánoční sušenky:
Koření: zázvor, skořice, kardamom, hřebíček
Tenké a křupavé – charakteristická textura
Vánoční tradice – pečení pepparkakor je rodinná aktivita
Přání: položit pepparkaka na dlaň a klepnout – pokud se zlomí na tři kusy, přání se splní
Vaniljhjärtan (Vanilková srdce)
Vaniljhjärtan jsou sušenky ve tvaru srdce sendvičované s vanilkovou polevou:
Dvě sušenky – sendvič s vanilkovou náplní
Tvar srdce – romantické
Fika favorit – oblíbené k odpolední kávě
Švédské dorty (Tårtor)
Prinsesstårta (Princezna dort)
Prinsesstårta je nejslavnější švédský dort:
Vrstvy: piškot, marmeláda (obvykle malinová), vanilkový krém, šlehačka
Zelený marcipán – charakteristická zelená barva
Růžová růže – dekorace na vrcholu
Historie: vytvořen v roce 1920, pojmenovaný po princezně
Švédská klasika – pro narozeniny a oslavy
Prinsesstårta je tak ikonická, že představuje Švédsko v cukrářském světě.
Kladdkaka (Lepivý dort)
Kladdkaka je švédský čokoládový dort s lepkavým, nedopečeným středem:
Brownie-like – ale lepkavější uvnitř
Jednoduchý recept – mouka, cukr, máslo, vejce, kakao
Podávaný teplý – se šlehačkou nebo zmrzlinou
Moderní klasika – vznikl v 20. století
Sockerkaka (Cukrový dort)
Sockerkaka je jednoduchý piškot:
Vanilla sponge – základní švédský dort
Lehký a nadýchaný – perfektní k fice
Základ – používá se pro složitější dorty
Toscakaka (Tosca dort)
Toscakaka je mandlový dort s karamelovou vrstvou:
Piškotový základ – vanilla sponge
Mandlová karamelová vrstva – křupavá pražená mandle v karamelu
Švédská klasika – populární fika dort
Budapesttårta (Budapešť dort)
Budapesttårta je meringue dort s lískooříškovou chutí:
Vrstvy meringue – křupavé
Maslová náplň – s lískovými oříšky
Švédská adaptace – inspirovaný maďarskou kuchyní
Švédské bonbóny a sladkosti
Lördagsgodis (Sobotní sladkosti)
Lördagsgodis je jedinečná švédská tradice:
Sobota = den sladkostí – děti dostávají sladkosti jen v sobotu
Zdravotní kampaň – zavedeno v 50. letech pro prevenci zubního kazu
Pick and mix – švédské obchody mají obrovské oddělení na volné bonbóny
Národní tradice – dodnes široce respektována
Švédsko má nejvyšší spotřebu bonbónů per capita v Evropě – průměrný Švéd sní 16 kg bonbónů ročně!
Populární švédské bonbóny:
Bilar
Bilar jsou želatinové bonbóny ve tvaru autíček:
Ikona dětství – každý Švéd je zná
Různé chutě – ovocné
Tuggummi texture – žvýkací
Ahlgrens Bilar
Nejpopulárnější značka bilar bonbónů.
Polly
Polly jsou bonbóny s čokoládou a karamelem.
Kexchoklad
Kexchoklad je čokoládová tyčinka s wafer plátky – švédská verze KitKat.
Marabou
Marabou je nejpopulárnější švédská čokoláda:
Mléčná čokoláda – hladká, krémová
Mnoho příchutí – daim, oreo, japp
Švédská ikona – od roku 1916
Plopp
Plopp je bonbón s měkkým karamelem pokrytým čokoládou.
Geléhallon (Želatinové maliny)
Geléhallon jsou klasické švédské želatinové bonbóny ve tvaru malin.
Polkagrisar (Gränna sladkosti)
Polkagrisar jsou tradiční červeno-bílé mátové bonbóny:
Z města Gränna – vyrábějí se tam od 1859
Handmade – můžete sledovat výrobu
Červeno-bílé pruhy – charakteristický design
Mátová chuť – osvěžující
Salta Karameller (Solené karamely)
Salta Karameller jsou švédské solené karamely – klasika od Malaco.
Švédské vánoční sladkosti
Saffransbullar (Lussekatter)
Saffransbullar nebo Lussekatter jsou šafránové koláčky:
Šafránové těsto – žlutá barva
Tvar S – charakteristický
Rozinky – na koncích
Luciafest – 13. prosince, slavnost světla
Žluté a jasné – symbolizují světlo v temné zimě
Knäck (Vánoční karamel)
Knäck je tradiční švédský vánoční karamel:
Mandlový karamel – křupavý
Domácí výroba – rodinná tradice
Vánoce – nesmí chybět na švédském vánočním stole
Ischoklad (Ledová čokoláda)
Ischoklad je druh sladkosti vyráběné v zimě:
Čokoláda s kokosem – sladká a jednoduchá
Zimní specialita – vyráběná když je venku chladno
Regionální švédské speciality
Spettekaka (Skånská specialita)
Spettekaka je slavnostní dort z jižního Švédska:
Vejce a cukr – pečené na rotujícím špízu
Věžovitý tvar – jako vánoční strom
Křupavý – meringue-like textura
Svatby a oslavy – tradiční pro Skåne region
Semla Variations
Různé regiony mají své vlastní variace semlor.
Moderní švédské sladkosti
Daim
Daim (dříve Dajm) je švédská čokoládová tyčinka:
Křupavý karamel – v čokoládě
Mezinárodní úspěch – prodává se po celém světě
IKEA connection – často dostupné v IKEA
Marabou Daim
Kombinace Marabou čokolády a Daim kousků – nejpopulárnější příchutí.
Dumle
Dumle je měkký karamel obalený v čokoládě:
Original – od Fazer
Soft caramel – toffee-like
Center
Center je čokoládová pralinky s různými náplněmi.
IKEA a švédské sladkosti
IKEA hraje důležitou roli v šíření švédských sladkostí po světě:
Swedish Food Market – oddělení se švédskými potravinami
Kanelbullar – čerstvě pečené v restauracích
Chokladbollar – v balení k odnášení
Daim torta – zmrzlinový dort
Swedish candy – výběr tradičních bonbónů
Švédské kávy a nápoje k fice
Kaffe (Káva)
Švédové jsou mezi největšími konzumenty kávy na světě:
Bryggkaffe – filtrovaná káva
Silná a horká – švédský styl
Nekonečné dolévaní – v kavárnách často unlimited
Saft (Ovocná šťáva)
Saft je koncentrovaná ovocná šťáva:
Ředěná vodou – tradičně podávaná
Brusinkový – nejoblíbenější
Elderflower – květový
Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí
Chcete ochutnat švédské sladkosti, aniž byste museli cestovat do Švédska? Abonobox je české předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně autentických švédských specialit jako kanelbullar, chokladbollar, Marabou čokoláda nebo tradiční lördagsgodis bonbóny.
Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého a severské kultury.
Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.
Tipy pro ochutnávání švédských sladkostí
Začněte s kanelbullar – Jsou nejdostupnější a reprezentují švédskou fiku
Zkuste kardamom – Je to charakteristické koření švédského pečení
Respektujte fiku – Švédské sladkosti jsou nejlepší s kávou a v klidu
Vyzkoušejte lördagsgodis – Pick and mix tradice je zábavná
Semlor v sezóně – Hledejte je od ledna do března
Švédská filosofie sladkostí
Švédský přístup ke sladkostem odráží širší kulturní hodnoty:
Lagom – ne příliš, ne málo, akorát – uplatňuje se i na sladkosti
Kvalita života – fika jako investice do well-beingu
Sociální spojení – sladkosti jako prostředek ke společenskému životu
Tradice – respekt k historickým receptům
Inovace – otevřenost novým chutím a kombinacím
FAQ – Často kladené otázky
Co je fika a jak se správně dělá?
Fika je švédská tradice kávové přestávky se sladkým. Správně se dělá tak, že si uděláte čas (minimálně 15-20 minut), připravíte si kávu a něco sladkého (obvykle kanelbulle nebo sušenku), a nejlépe si povídáte s někým. Není to jen o jídle, ale o odpočinku a sociální interakci.
Proč Švédové jedí sladkosti jen v sobotu?
Lördagsgodis (sobotní sladkosti) je tradice vzniklá v 50. letech po studii o zubním kazu. Zjistilo se, že časté pojídání cukru je horší než konzumace většího množství najednou. Proto se zavedla tradice, že děti dostávají sladkosti jen v sobotu. Dnes je to spíše kulturní tradice než přísné pravidlo.
Jaký je rozdíl mezi švédskými kanelbullar a americkými cinnamon rolls?
Švédské kanelbullar jsou méně sladké, měkčí a obsahují kardamom v těstě, což jim dodává charakteristickou chuť. Místo těžké cukrové polevy jsou posypané perlovým cukrem. Americké cinnamon rolls jsou sladší, větší a obvykle potažené krémovou polevou.
Co jsou semlor a kdy se jedí?
Semlor jsou luxusní pšeničné koláče plněné mandlovou pastou a šlehačkou. Tradičně se jedí v období od ledna do Popeleční středy (fettisdagen). Původně byly spojené jen s masopustem, ale dnes je Švédové konzumují celé období. Jeden Švéd průměrně sní 4-5 semlor za sezónu.
Je švédská čokoláda Marabou dobrá?
Marabou je vysoce kvalitní mléčná čokoláda, která je ve Švédsku velmi oblíbená. Je hladká, krémová a má vyvážené chutě. Nejpopulárnější jsou příchutě s Daim kousky. I když není tak luxusní jako belgická nebo švýcarská čokoláda, je vynikající v kategorii běžné čokolády.
Můžu si švédské kanelbullar připravit doma?
Ano! Kanelbullar jsou poměrně jednoduchá na přípravu, i když vyžadují čas na kynutí. Potřebujete mouku, mléko, máslo, cukr, kvasnice, kardamom a skořici. Online najdete spoustu autentických švédských receptů. Klíčové je použít kardamom a perlový cukr na posyp.
Co je prinsesstårta a proč je zelená?
Prinsesstårta (princezna dort) je slavný švédský dort s vrstvami piškotu, marmolády, vanilkového krému a šlehačky, potažený zeleným marcipánem. Je zelená, protože to je tradiční barva – zelená představuje jarní přírodu. Dort byl vytvořen v roce 1920 a pojmenován po švédských princeznách, které ho milovaly.
Jsou švédské sladkosti zdravější než jiné?
Ne nutně. Švédské sladkosti obsahují cukr, máslo a mouku jako všude jinde. Nicméně švédský přístup ke konzumaci (lördagsgodis, fika jako rituál) podporuje uvědomělou konzumaci místo neustálého pojídání. Používají se také kvalitní ingredience a méně umělých příchutí.
Kde v Švédsku ochutnat nejlepší sladkosti?
Nejlepší místa: tradiční konditorei (cukrárny) ve Stockholmu jako Vete-Katten nebo Café Husaren v Göteborgu (slavné obří kanelbullar), lokální pekárny v každém městě, Gränna pro polkagrisar, a kdekoli pro autentickou fiku. Každá švédská pekárna má dobré kanelbullar.
Objevte švédské sladkosti a ponořte se do světa fiky, kardamomu a nordické pohody. Ať už ochutnáváte nadýchanou kanelbulle, luxusní prinsesstårtu nebo tradiční lördagsgodis, každá švédská sladkost vypráví příběh o kultuře, která si váží kvality života, tradice a společně stráveného času.


