top of page
Vyhledat

Švédské sladkosti

Aktualizováno: 19. 10.

Fika tradice a nordická cukrová poezie


Švédské sladkosti

Švédsko je země, kde je kávová přestávka se sladkým – zvaná "fika" – povýšena na národní tradici. Švédské sladkosti jsou charakteristické použitím kardamomu, skořice, perloého cukru a kvalitního másla. Od ikonických kanelbullar přes luxusní prinsesstårtu až po slavnou lördagsgodis tradici – švédská cukrářská kultura je jedinečná kombinací nordické jednoduchosti a bohaté chuti. Pojďte s námi na sladkou cestu po Švédsku a objevte, proč Švédové patří mezi největší konzumenty sladkostí v Evropě.


Co je fika a proč je důležitá

Fika (fikA) je švédská instituce – kávová přestávka se sladkým, která je mnohem více než jen konzumace jídla. Je to:

  • Sociální rituál – čas strávený s rodinou, přáteli nebo kolegy

  • Povinná přestávka – mnoho švédských firem má fiku zakotvenou v pracovní smlouvě

  • Kulturní hodnota – vyjadřuje švédský koncept lagom (akorát) a kvalitního života

  • Denní událost – Švédové si dávají fiku minimálně jednou denně, často dvakrát

Fika je důvod, proč švédské pečivo a sladkosti jsou tak vyvinuté a oblíbené.


Tradiční švédské pečivo (Bakverk)

Kanelbullar (Skořicové šneky)

Kanelbullar (kanel = skořice, bullar = koláčky) jsou nepochybně nejslavnější švédská sladkost. Tyto nadýchané, spirálovité koláčky s náplní skořice a kardamomu jsou ochucené vanilkou a posypané perlovým cukrem:

  • Měkčí než americké – švédské kanelbullar jsou méně sladké a měkčí

  • Kardamom v těstě – charakteristická chuť

  • Perlový cukr – typický posyp místo polevy

  • Kanelbullens dag – 4. října se slaví Den skořicových šneků

Kanelbullar jsou srdcem švédské fiky a najdete je v každé švédské pekárně.

Kardemummabullar (Kardamomové šneky)

Kardemummabullar jsou jako kanelbullar, ale s kardamomem místo skořice v náplni. Kardamom je ještě populárnější koření ve Švédsku než skořice:

  • Intenzivnější chuť – kardamom má citrusové a mentolové tóny

  • Méně sladké – komplexnější chuťový profil

  • Tradiční švédské – starší než kanelbullar

Semlor (Masopustní koláče)

Semlor (jednotné číslo: semla) jsou luxusní pšeničné koláče plněné mandlovou pastou a šlehačkou, tradičně konzumované od ledna do Velikonoc:

  • Sezónní specialita – původně jen v masopust, dnes od Božího hodu do Popeleční středy

  • Hetvägg – vrchní víčko se usekne a použije jako pokličky

  • Tři způsoby konzumace: suché, v misce s teplým mlékem (hetvägg), nebo s kávou

  • Švédská obsese – Švédové zkonzumují přes 40 milionů semlor ročně

  • Královská smrt – král Adolf Fredrik zemřel v roce 1771 po snězení 14 semlor

Semlor jsou tak populární, že pekárny začínají vyrábět už den po Vánocích.

Chokladbollar (Čokoládové kuličky)

Chokladbollar (dříve kontroverzně nazývané negerbollar) jsou no-bake sladkost, kterou zná každý Švéd:

  • Ingredience: ovesné vločky, cukr, kakao, máslo, káva, vanilka

  • Obalené: v kokosu, perlovém cukru nebo kakau

  • Žádné pečení – jen smíchat, vytvarovat a ochladit

  • Dětská klasika – první recept, který se švédské děti učí

Mazariner

Mazariner jsou malé marcipánové koláčky s mandlovou náplní a růžovou polevou:

  • Mandlový základ – bohatá mandlová chuť

  • Růžová poleva – charakteristická barva

  • Kompaktní – hustá, nasycující textura

Drömmar (Sny)

Drömmar jsou křehké, rozpadavé sušenky:

  • Měkká textura – rozpadají se v ústech

  • Vanilkové – jemná, ne příliš sladká chuť

  • Tradiční fika – perfektní ke kávě

Hallongrottor (Malinové jeskyně)

Hallongrottor jsou sušenky s důlkem plněným malinovým džemem:

  • Thumbprint cookies – švédská verze

  • Malinový džem – klasická náplň

  • Křehké těsto – máslové, rozpadavé

Pepparkakor (Zázvorové sušenky)

Pepparkakor jsou tradiční vánoční sušenky:

  • Koření: zázvor, skořice, kardamom, hřebíček

  • Tenké a křupavé – charakteristická textura

  • Vánoční tradice – pečení pepparkakor je rodinná aktivita

  • Přání: položit pepparkaka na dlaň a klepnout – pokud se zlomí na tři kusy, přání se splní

Vaniljhjärtan (Vanilková srdce)

Vaniljhjärtan jsou sušenky ve tvaru srdce sendvičované s vanilkovou polevou:

  • Dvě sušenky – sendvič s vanilkovou náplní

  • Tvar srdce – romantické

  • Fika favorit – oblíbené k odpolední kávě

Švédské sladkosti box
FromCZK 550.00
Koupit

Švédské dorty (Tårtor)

Prinsesstårta (Princezna dort)

Prinsesstårta je nejslavnější švédský dort:

  • Vrstvy: piškot, marmeláda (obvykle malinová), vanilkový krém, šlehačka

  • Zelený marcipán – charakteristická zelená barva

  • Růžová růže – dekorace na vrcholu

  • Historie: vytvořen v roce 1920, pojmenovaný po princezně

  • Švédská klasika – pro narozeniny a oslavy

Prinsesstårta je tak ikonická, že představuje Švédsko v cukrářském světě.

Kladdkaka (Lepivý dort)

Kladdkaka je švédský čokoládový dort s lepkavým, nedopečeným středem:

  • Brownie-like – ale lepkavější uvnitř

  • Jednoduchý recept – mouka, cukr, máslo, vejce, kakao

  • Podávaný teplý – se šlehačkou nebo zmrzlinou

  • Moderní klasika – vznikl v 20. století

Sockerkaka (Cukrový dort)

Sockerkaka je jednoduchý piškot:

  • Vanilla sponge – základní švédský dort

  • Lehký a nadýchaný – perfektní k fice

  • Základ – používá se pro složitější dorty

Toscakaka (Tosca dort)

Toscakaka je mandlový dort s karamelovou vrstvou:

  • Piškotový základ – vanilla sponge

  • Mandlová karamelová vrstva – křupavá pražená mandle v karamelu

  • Švédská klasika – populární fika dort

Budapesttårta (Budapešť dort)

Budapesttårta je meringue dort s lískooříškovou chutí:

  • Vrstvy meringue – křupavé

  • Maslová náplň – s lískovými oříšky

  • Švédská adaptace – inspirovaný maďarskou kuchyní


Švédské bonbóny a sladkosti

Lördagsgodis (Sobotní sladkosti)

Lördagsgodis je jedinečná švédská tradice:

  • Sobota = den sladkostí – děti dostávají sladkosti jen v sobotu

  • Zdravotní kampaň – zavedeno v 50. letech pro prevenci zubního kazu

  • Pick and mix – švédské obchody mají obrovské oddělení na volné bonbóny

  • Národní tradice – dodnes široce respektována

Švédsko má nejvyšší spotřebu bonbónů per capita v Evropě – průměrný Švéd sní 16 kg bonbónů ročně!

Populární švédské bonbóny:

Bilar

Bilar jsou želatinové bonbóny ve tvaru autíček:

  • Ikona dětství – každý Švéd je zná

  • Různé chutě – ovocné

  • Tuggummi texture – žvýkací

Ahlgrens Bilar

Nejpopulárnější značka bilar bonbónů.

Polly

Polly jsou bonbóny s čokoládou a karamelem.

Kexchoklad

Kexchoklad je čokoládová tyčinka s wafer plátky – švédská verze KitKat.

Marabou

Marabou je nejpopulárnější švédská čokoláda:

  • Mléčná čokoláda – hladká, krémová

  • Mnoho příchutí – daim, oreo, japp

  • Švédská ikona – od roku 1916

Plopp

Plopp je bonbón s měkkým karamelem pokrytým čokoládou.

Geléhallon (Želatinové maliny)

Geléhallon jsou klasické švédské želatinové bonbóny ve tvaru malin.

Polkagrisar (Gränna sladkosti)

Polkagrisar jsou tradiční červeno-bílé mátové bonbóny:

  • Z města Gränna – vyrábějí se tam od 1859

  • Handmade – můžete sledovat výrobu

  • Červeno-bílé pruhy – charakteristický design

  • Mátová chuť – osvěžující

Salta Karameller (Solené karamely)

Salta Karameller jsou švédské solené karamely – klasika od Malaco.


Švédské vánoční sladkosti

Saffransbullar (Lussekatter)

Saffransbullar nebo Lussekatter jsou šafránové koláčky:

  • Šafránové těsto – žlutá barva

  • Tvar S – charakteristický

  • Rozinky – na koncích

  • Luciafest – 13. prosince, slavnost světla

  • Žluté a jasné – symbolizují světlo v temné zimě

Knäck (Vánoční karamel)

Knäck je tradiční švédský vánoční karamel:

  • Mandlový karamel – křupavý

  • Domácí výroba – rodinná tradice

  • Vánoce – nesmí chybět na švédském vánočním stole

Ischoklad (Ledová čokoláda)

Ischoklad je druh sladkosti vyráběné v zimě:

  • Čokoláda s kokosem – sladká a jednoduchá

  • Zimní specialita – vyráběná když je venku chladno


Regionální švédské speciality

Spettekaka (Skånská specialita)

Spettekaka je slavnostní dort z jižního Švédska:

  • Vejce a cukr – pečené na rotujícím špízu

  • Věžovitý tvar – jako vánoční strom

  • Křupavý – meringue-like textura

  • Svatby a oslavy – tradiční pro Skåne region

Semla Variations

Různé regiony mají své vlastní variace semlor.


Moderní švédské sladkosti

Daim

Daim (dříve Dajm) je švédská čokoládová tyčinka:

  • Křupavý karamel – v čokoládě

  • Mezinárodní úspěch – prodává se po celém světě

  • IKEA connection – často dostupné v IKEA

Marabou Daim

Kombinace Marabou čokolády a Daim kousků – nejpopulárnější příchutí.

Dumle

Dumle je měkký karamel obalený v čokoládě:

  • Original – od Fazer

  • Soft caramel – toffee-like

Center

Center je čokoládová pralinky s různými náplněmi.


IKEA a švédské sladkosti

IKEA hraje důležitou roli v šíření švédských sladkostí po světě:

  • Swedish Food Market – oddělení se švédskými potravinami

  • Kanelbullar – čerstvě pečené v restauracích

  • Chokladbollar – v balení k odnášení

  • Daim torta – zmrzlinový dort

  • Swedish candy – výběr tradičních bonbónů


Švédské kávy a nápoje k fice

Kaffe (Káva)

Švédové jsou mezi největšími konzumenty kávy na světě:

  • Bryggkaffe – filtrovaná káva

  • Silná a horká – švédský styl

  • Nekonečné dolévaní – v kavárnách často unlimited

Saft (Ovocná šťáva)

Saft je koncentrovaná ovocná šťáva:

  • Ředěná vodou – tradičně podávaná

  • Brusinkový – nejoblíbenější

  • Elderflower – květový


Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí

Chcete ochutnat švédské sladkosti, aniž byste museli cestovat do Švédska? Abonobox je české předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí, včetně autentických švédských specialit jako kanelbullar, chokladbollar, Marabou čokoláda nebo tradiční lördagsgodis bonbóny.

Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého a severské kultury.

Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete inspiraci z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.


Tipy pro ochutnávání švédských sladkostí

  1. Začněte s kanelbullar – Jsou nejdostupnější a reprezentují švédskou fiku

  2. Zkuste kardamom – Je to charakteristické koření švédského pečení

  3. Respektujte fiku – Švédské sladkosti jsou nejlepší s kávou a v klidu

  4. Vyzkoušejte lördagsgodis – Pick and mix tradice je zábavná

  5. Semlor v sezóně – Hledejte je od ledna do března

Švédské sladkosti box
FromCZK 550.00
Koupit

Švédská filosofie sladkostí

Švédský přístup ke sladkostem odráží širší kulturní hodnoty:

  • Lagom – ne příliš, ne málo, akorát – uplatňuje se i na sladkosti

  • Kvalita života – fika jako investice do well-beingu

  • Sociální spojení – sladkosti jako prostředek ke společenskému životu

  • Tradice – respekt k historickým receptům

  • Inovace – otevřenost novým chutím a kombinacím


FAQ – Často kladené otázky

Co je fika a jak se správně dělá?

Fika je švédská tradice kávové přestávky se sladkým. Správně se dělá tak, že si uděláte čas (minimálně 15-20 minut), připravíte si kávu a něco sladkého (obvykle kanelbulle nebo sušenku), a nejlépe si povídáte s někým. Není to jen o jídle, ale o odpočinku a sociální interakci.


Proč Švédové jedí sladkosti jen v sobotu?

Lördagsgodis (sobotní sladkosti) je tradice vzniklá v 50. letech po studii o zubním kazu. Zjistilo se, že časté pojídání cukru je horší než konzumace většího množství najednou. Proto se zavedla tradice, že děti dostávají sladkosti jen v sobotu. Dnes je to spíše kulturní tradice než přísné pravidlo.


Jaký je rozdíl mezi švédskými kanelbullar a americkými cinnamon rolls?

Švédské kanelbullar jsou méně sladké, měkčí a obsahují kardamom v těstě, což jim dodává charakteristickou chuť. Místo těžké cukrové polevy jsou posypané perlovým cukrem. Americké cinnamon rolls jsou sladší, větší a obvykle potažené krémovou polevou.


Co jsou semlor a kdy se jedí?

Semlor jsou luxusní pšeničné koláče plněné mandlovou pastou a šlehačkou. Tradičně se jedí v období od ledna do Popeleční středy (fettisdagen). Původně byly spojené jen s masopustem, ale dnes je Švédové konzumují celé období. Jeden Švéd průměrně sní 4-5 semlor za sezónu.


Je švédská čokoláda Marabou dobrá?

Marabou je vysoce kvalitní mléčná čokoláda, která je ve Švédsku velmi oblíbená. Je hladká, krémová a má vyvážené chutě. Nejpopulárnější jsou příchutě s Daim kousky. I když není tak luxusní jako belgická nebo švýcarská čokoláda, je vynikající v kategorii běžné čokolády.


Můžu si švédské kanelbullar připravit doma?

Ano! Kanelbullar jsou poměrně jednoduchá na přípravu, i když vyžadují čas na kynutí. Potřebujete mouku, mléko, máslo, cukr, kvasnice, kardamom a skořici. Online najdete spoustu autentických švédských receptů. Klíčové je použít kardamom a perlový cukr na posyp.


Co je prinsesstårta a proč je zelená?

Prinsesstårta (princezna dort) je slavný švédský dort s vrstvami piškotu, marmolády, vanilkového krému a šlehačky, potažený zeleným marcipánem. Je zelená, protože to je tradiční barva – zelená představuje jarní přírodu. Dort byl vytvořen v roce 1920 a pojmenován po švédských princeznách, které ho milovaly.


Jsou švédské sladkosti zdravější než jiné?

Ne nutně. Švédské sladkosti obsahují cukr, máslo a mouku jako všude jinde. Nicméně švédský přístup ke konzumaci (lördagsgodis, fika jako rituál) podporuje uvědomělou konzumaci místo neustálého pojídání. Používají se také kvalitní ingredience a méně umělých příchutí.


Kde v Švédsku ochutnat nejlepší sladkosti?

Nejlepší místa: tradiční konditorei (cukrárny) ve Stockholmu jako Vete-Katten nebo Café Husaren v Göteborgu (slavné obří kanelbullar), lokální pekárny v každém městě, Gränna pro polkagrisar, a kdekoli pro autentickou fiku. Každá švédská pekárna má dobré kanelbullar.


Objevte švédské sladkosti a ponořte se do světa fiky, kardamomu a nordické pohody. Ať už ochutnáváte nadýchanou kanelbulle, luxusní prinsesstårtu nebo tradiční lördagsgodis, každá švédská sladkost vypráví příběh o kultuře, která si váží kvality života, tradice a společně stráveného času.


Zahraniční sladkosti
Koupit

 
 
bottom of page