Nejlepší sladkosti na světě
- Team abonobox

- 18. 10.
- Minut čtení: 7
Globální cukrová cesta

Která země má nejlepší sladkosti? Je to Belgie s její luxusní čokoládou, Japonsko s rafinovanými wagashi, nebo Francie s dokonalou patisserie? Pravda je, že každá kultura vytvořila své unikátní sladkosti, které jsou nejlepší ve svém vlastním způsobu. Pojďte s námi na cestu kolem světa a objevte nejlepší sladkosti z každého kontinentu – od švýcarské čokolády po turecký loukoum, od argentinského dulce de leche po thajské mango sticky rice.
Kritéria pro nejlepší sladkosti světa
Co dělá sladkost skutečně výjimečnou? Při výběru nejlepších sladkostí na světě jsme zohlednili:
Chuť a kvalita – komplexní chutě, prémiové ingredience
Originalita – jedinečnost a inovace
Kulturní význam – tradice a historie
Globální uznání – mezinárodní popularita
Řemeslné zpracování – umění a dovednost výroby
Nejlepší sladkosti na světě se zaměřením na čokolády
Belgická čokoláda
Belgie je považována za světovou hlavní město čokolády. Belgičtí čokoládoví mistři jako Godiva, Neuhaus, Leonidas a Pierre Marcolini vytvářejí pralinky, které jsou uměleckými díly:
Pralinky – belgické pralinky s ganache náplněmi jsou legendární
Manon – bílá čokoláda s máslovou náplní
Neuhaus – vynálezce pralinky v roce 1912
Švýcarská čokoláda
Švýcarsko je synonymem pro kvalitní mléčnou čokoládu:
Lindt – známé pro své lindor kuličky a hladkou texturu
Toblerone – ikonická trojúhelníková čokoláda s mandlovým nugátem
Sprüngli Luxemburgerli – jemné švýcarské macarons
Francouzská čokoláda
Francie kombinuje čokoládu s patisserie uměním:
Valrhona – prémiová couverture čokoláda
Patrick Roger – čokoládové skulptury
Éclairs au chocolat – čokoládové větrníky
Italská čokoláda
Itálie přináší svůj vlastní styl:
Baci Perugina – legendární bonbóny s oříšky a milostným vzkazem
Gianduja – lískooříšková čokoláda z Piemontu
Modica čokoláda – tradiční sicilská čokoláda s hrubou texturou
Nejlepší dezerty a pečivo
Francouzská patisserie
Francie je nesporným králem dezertů:
Macarons – křehké pusinky s ganache náplní od Ladurée nebo Pierre Hermé
Crème Brûlée – karamelizovaný vanilkový krém
Tarte Tatin – převrácený jablečný tarte
Mille-feuille – tisíc listů s vanilkovým krémem
Canelé – karamelizované bordelské koláčky
Vídeňské sladkosti
Rakousko má bohatou tradici:
Sachertorte – ikonický čokoládový dort s meruňkovým džemem
Apfelstrudel – jablečný závin
Mozartkugeln – kuličky marcipánu a nugátu v čokoládě
Italské dezerty
Itálie nabízí nezapomenutelné sladkosti:
Tiramisu – kávové vrstvy s mascarpone
Panna Cotta – krémový dezert
Gelato – italská zmrzlina s intenzivní chutí
Cannoli – sicilské trubičky s ricottou
Sfogliatella – neapolský list. koláč
Španělské sladkosti
Španělsko kombinuje maurské a evropské vlivy:
Churros con chocolate – smažené těsto s hustou čokoládou
Turrón – mandlový nugát
Flan – karamelový pudink
Polvorones – mandlové sušenky
Nejlepší asijské sladkosti
Japonské wagashi
Japonsko povýšilo sladkosti na umění:
Mochi – lepkavá rýže v různých podobách
Dorayaki – palačinky s anko náplní
Taiyaki – rybka plněná sladkou fazolovou pastou
Matcha dezerty – zelený čaj v moderních dezertech
Thajské sladkosti
Thajsko kombinuje kokos, mango a lepkavou rýži:
Mango Sticky Rice – nejlepší thajský dezert
Khanom Chan – kokosové vrstvy
Thai Custard – sankhaya
Roti s kondenzovaným mlékem
Indické mithai
Indie má nejsladší sladkosti světa:
Gulab Jamun – smažené koule v růžovém sirupu
Rasgulla – sýrové koule v sirupu
Jalebi – smažené spirály v sirupu
Barfi – kondenzované mléko s ořechy
Ladoo – kuličky z různých ingrediencí
Turecké sladkosti
Turecko je křižovatka Východu a Západu:
Baklava – fylo těsto s pistáciemi a medem
Turkish Delight (Lokum) – želatinové bonbóny s růžovou vodou
Künefe – sýrový dezert s kadayif
Sütlaç – rýžový pudink
Nejlepší latinskoamerické sladkosti
Argentinské dulce de leche
Argentina je domovem nejlepšího dulce de leche:
Alfajores – sušenky s dulce de leche
Dulce de leche – karamelizované kondenzované mléko
Chocotorta – netradiční dort z cookies
Mexické sladkosti
Mexiko kombinuje čokoládu a koření:
Churros – smažené těsto se skořicovým cukrem
Tres Leches Cake – dort napuštěný třemi druhy mléka
Cajeta – kozí karamel
Mexican Hot Chocolate – pálivá čokoláda
Brazilské brigadeiro
Brazílie má své národní bonbóny:
Brigadeiro – čokoládové kuličky z kondenzovaného mléka
Beijinho – kokosová verze
Quindim – kokosový dezert se žloutky
Nejlepší blízkovýchodní sladkosti
Libanonské sladkosti
Libanon je mistrem orientálních dezertů:
Baklava – nejlepší na světě
Knafeh – sýrový dezert s kadayif
Maamoul – plněné sušenky s datlemi nebo ořechy
Halva – sezamová nebo semolínová sladkost
Íránské sladkosti
Írán používá šafrán a růžovou vodu:
Saffron Ice Cream (Bastani) – šafránová zmrzlina s pistáciemi
Gaz – perský nugát z Isfahánu
Sohan – sladký křupavý dezert
Nejlepší africké sladkosti
Jihoafrické sladkosti
Jižní Afrika má holandské a britské vlivy:
Koeksister – smažené proplétané těsto v sirupu
Melktert – mléčný tarte
Peppermint Crisp Tart – mátový dezert
Severoafrické sladkosti
Maroko a Tunisko nabízejí:
Chebakia – smažené sezamové květiny v medu
Makroud – semolínové koláčky s datlemi
Mint Tea s pastries
Nejlepší britské a americké klasiky
Britské sladkosti
Velká Británie má útěšné dezerty:
Sticky Toffee Pudding – nejlepší britský dezert
Victoria Sponge – klasický dort
Eton Mess – jahody se šlehačkou a meringue
Shortbread – máslové sušenky ze Skotska
Americké sladkosti
USA je král supersladkých dezertů:
New York Cheesecake – hustý tvarohový dort
Brownies – čokoládové pečivo
Chocolate Chip Cookies – americká klasika
Key Lime Pie – limetkový koláč z Floridy
Red Velvet Cake – červený dort
Nejlepší zmrzliny světa
Italské gelato
Itálie vyrábí nejlepší zmrzlinu:
Pistachio gelato – z Bronte sicilských pistácií
Stracciatella – s kousky čokolády
Artisan gelato – menší obsah tuku, intenzivnější chuť
Argentinská helado
Argentina má silnou zmrzlinovou kulturu s italskými vlivy:
Dulce de leche ice cream
Sambayon – italsko-argentinská zmrzlina
Thajská zmrzlina
Thajsko má rolled ice cream – trendy zmrzlinu válcovanou na studené desce.
Nejlepší vánoční a sezónní sladkosti
Německé vánoční pečivo
Německo je mistr vánočního pečení:
Lebkuchen – perníky z Norimberku
Stollen – drážďanský vánoční chléb
Spekulatius – koření sušenky
Skandinávské sladkosti
Skandinávie má své tradiční sladkosti:
Kanelbullar – švédské skořicové šneky
Semlor – švédské masopustní koláče
Prinsesstårta – zelený marcipánový dort
Ikonické čokoládové tyčinky a bonbóny
Evropské klasiky
KitKat (UK) – oplatky v čokoládě
Milka (Švýcarsko) – alpská mléčná čokoláda
Kinder (Itálie) – dětská čokoláda
Ferrero Rocher (Itálie) – lískový oříšek v čokoládě
Americké tyčinky
Reese's – arašídové máslo v čokoládě
Snickers – karamel, arašídy, nugát
M&M's – čokoládové bonbóny v cukrové slupce
Britské sladkosti
Cadbury Dairy Milk – britská mléčná čokoláda
Maltesers – sladový střed v čokoládě
Galaxy – hladká mléčná čokoláda
Abonobox – Váš průvodce světem sladkostí
Chcete ochutnat nejlepší sladkosti ze světa, aniž byste museli cestovat po celé planetě? Abonobox je české předplatné, které vám pravidelně doručí vybrané sladkosti z celého světa přímo domů. Každý měsíc objevíte nové a zajímavé dobroty z různých zemí – od belgické čokolády přes japonské mochi až po turecký loukoum.
Abonobox pečlivě vybírá autentické produkty a vytváří pro vás tematické boxy plné překvapení. Je to ideální způsob, jak prozkoumávat světové kulinářské poklady z pohodlí domova nebo jako skvělý dárek pro milovníky sladkého.
Pokud vás zajímají sladkosti z dalších koutů světa, podívejte se na článek o sladkostech ze zahraničí, kde najdete ještě více inspirace z Evropy, Asie, Afriky i obou Amerik.
Tipy pro ochutnávání světových sladkostí
Začněte s klasikami – Belgická čokoláda nebo francouzské macarons jsou skvělý začátek
Buďte odvážní – Zkuste exotické chutě jako matcha, růžová voda nebo dulce de leche
Respektujte kulturu – Každá sladkost má svůj příběh a kontext
Párujte správně – Některé sladkosti jsou nejlepší s kávou, jiné s čajem
Kvalita nad kvantitou – Lepší jedna prémiová pralinky než krabice průměrných bonbónů
Vyzkoušejte lokální speciality – Při cestování hledejte autentické cukrárny
Trendy v světových sladkostech
Fusion sladkosti
Moderní cukráři kombinují kultury:
Matcha croissants – japonsko-francouzská fúze
Mochi donuts – japonsko-americká kombinace
Churro ice cream sandwiches – latinsko-americká fúze
Zdravější alternativy
Roste poptávka po:
Vegan sladkostech – bez živočišných produktů
Sugar-free – nízkokalorické varianty
Gluten-free – bezlepkové dezerty
Raw dezerty – netradiční zdravé sladkosti
Artisan revoluce
Návrat k řemeslné výrobě:
Bean-to-bar čokoláda – výrobci kontrolují celý proces
Malé cukrárny – lokální, kvalitní výroba
Speciální ingredience – single origin kakao, vzácné koření
Kde ochutnat nejlepší sladkosti
V Evropě
Brusel – belgická čokoláda
Paříž – francouzská patisserie
Vídeň – vídeňské cukrárny
Řím – gelato
V Asii
Kjóto – wagashi mistrovská díla
Bangkok – pouliční sladkosti
Istanbul – turecké baklava
V Amerikách
Buenos Aires – alfajores
New York – cheesecake
Mexico City – churros
FAQ – Často kladené otázky
Která země má nejlepší sladkosti na světě?
Neexistuje jednoznačná odpověď. Belgie a Švýcarsko jsou proslulé čokoládou, Francie patisserie, Itálie gelato, Japonsko wagashi a Turecko orientálními dezerty. Každá kultura vytvořila své jedinečné sladkosti. Nejlepší je ta, která vám osobně chutná nejvíc!
Kde můžu ochutnat světové sladkosti v Česku?
Světové sladkosti najdete ve specializovaných cukrárnách, delicatessen obchodech, asijských supermarketech nebo prostřednictvím předplatného jako je Abonobox, které pravidelně doručuje autentické sladkosti z celého světa.
Je belgická čokoláda opravdu nejlepší?
Belgická čokoláda je považována za jednu z nejlepších díky tradici, kvalitním ingrediencím a mistrovskému zpracování. Pralinky s ganache náplněmi jsou belgickou specialitou. Nicméně švýcarská, francouzská a řemeslná čokoláda z celého světa může být stejně vynikající.
Co je nejsladší sladkost na světě?
Indické mithai jako gulab jamun nebo jalebi patří mezi nejsladší sladkosti – jsou nasycené cukrovým sirupem. Také některé arabské sladkosti jako baklava s extra sirupem mohou být extrémně sladké. Záleží na osobní toleranci.
Které sladkosti jsou nejzdravější?
Relativně zdravější jsou japonské wagashi (nízký obsah tuku, přírodní ingredience), tmavá čokoláda (antioxidanty), ovoce-based dezerty a sladkosti s ořechy. Nicméně všechny sladkosti by se měly konzumovat s mírou.
Co je nejdražší sladkost na světě?
Nejdražší sladkosti zahrnují čokoládu z vzácného kakaa (Porcelana, Nacional), pralinky s jedlým zlatem, dezerty s bílou hřibovitou čokoládou nebo speciální torty s luxusními ingrediencemi. Cena může dosáhnout tisíce za kus.
Můžu si domácí sladkosti ze světa připravit doma?
Ano! Mnoho světových sladkostí lze připravit doma – francouzské macarons, italské tiramisu, mexické churros nebo argentinské alfajores. Některé vyžadují praxi a speciální ingredience, ale většina je dosažitelná s dobrým receptem.
Jaká je nejpopulárnější sladkost na světě?
Čokoláda je pravděpodobně nejpopulárnější sladkost globálně. Z konkrétních dezertů jsou to tiramisu, cheesecake, brownies a macarons. Z čokoládových tyčinek vedou Snickers a KitKat v globálních prodejích.
Jsou evropské sladkosti lepší než americké?
Záleží na preferencích. Evropské sladkosti (zejména francouzské a italské) jsou často rafinovanější, méně sladké a s důrazem na kvalitu ingrediencí. Americké sladkosti jsou typicky sladší, větší porce a více indulgentní. Obě mají své místo.
Co je nejlepší dárek ze zahraničních sladkostí?
Populární dárky jsou belgické pralinky, francouzské macarons, švýcarská čokoláda Lindt, italské Ferrero Rocher, japonské KitKat speciální edice nebo předplatné jako Abonobox, které přináší pravidelné překvapení ze světa.
Objevte nejlepší sladkosti světa a vydejte se na nezapomenutelnou cukrovou cestu napříč kontinenty. Od sofistikované francouzské patisserie po útulné britské pudingy, od orientální baklava po asijské wagashi – každá kultura má co nabídnout. Svět sladkostí je nekonečně rozmanitý a čeká na vaše ochutnání.


