Korejské speciality
- Team abonobox

- 18. 11.
- Minut čtení: 10
Objevte ohnivé chutě Země ranního klidu

Korejská kuchyně zažívá globální boom díky K-pop, K-drama a rostoucímu zájmu o korejskou kulturu. Ale korejské jídlo není jen trend – je to tisíciletá tradice plná komplexních chutí, fermentace a komunálního stravování. Od pálivého kimchi po útěšný bibimbap, od grilovaného BBQ po osvěžující naengmyeon, korejská kuchyně nabízí jedinečnou kombinaci zdravých ingrediencí, odvážných chutí a sociální zkušenosti. Pojďme se vydat na chuťovou cestu Koreou a objevit, co dělá tuto kuchyni tak výjimečnou a návykovou.
Co dělá korejskou kuchyni tak jedinečnou?
Banchan – síla příloh
Na rozdíl od většiny kuchyní, kde máte hlavní jídlo a možná jednu přílohu, korejské stolování zahrnuje banchan – nesčetné množství malých příloh servírovaných s každým jídlem. Kimchi, naložená zelenina, tofu, mořské řasy, brambory – stůl je pokrytý mističkami. A všechny jsou doplňovány zdarma!
Fermentace jako umění
Korejci jsou mistry fermentace. Kimchi je nejznámější, ale také doenjang (sójová pasta), ganjang (sójová omáčka), gochujang (pálivá pasta) a jeotgal (fermentované mořské plody) jsou klíčové. Fermentace nejen konzervuje, ale vytváří hluboké, komplexní umami chutě a probiotika.
Gochugaru a Gochujang
Korejský červený chilli (gochugaru) má specifickou chuť – pálivou, ale sladkou, kouřovou. Gochujang, fermentovaná pálivá pasta, je srdcem korejské kuchyně – sladká, pálivá, umami-bohatá. Není to jen o pálivosti, je to o vrstvách chutí.
Komunální stravování
Korejské jídlo je sociální zkušenost. Korejské BBQ u stolu, hotpoty sdílené ve skupině, nádoby jídla v centru stolu, ze kterých si každý bere – jídlo spojuje lidi.
Balanc chutí
Korejská kuchyně dokonale balancuje pět chutí: sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami. Jedna miska bibimbapu může obsahovat všech pět v harmonii.
Sezonnost a zdraví
Podobně jako japonská kuchyně, i korejská oslavuje sezónní ingredience. Koncept "yak-sik-dong-won" (jídlo a medicína pocházejí ze stejného zdroje) zdůrazňuje zdravotní aspekty stravování.
Ikonické korejské speciality
Kimchi
Kimchi není jen jedno jídlo – je to kategorie. Existují stovky variant, ale nejběžnější je baechu kimchi – fermentovaná čínská kapusta s gochugaru, česnekem, zázvorem a rybí omáčkou.
Typy kimchi:
Baechu kimchi – Klasické, čínská kapusta
Kkakdugi – Nakrájená ředkev
Oi sobagi – Okurky
Nabak kimchi – Vodnaté, méně pálivé
Baek kimchi – Bílé, bez chilli
Kimchi se jí samostatně jako banchan, ale také se používá v jiných pokrmech – kimchi jjigae (polévka), kimchi bokkeumbap (smažená rýže), kimchi jeon (palačinka).
Korean BBQ (Gogigui)
Korejské BBQ je zážitek. Maso (vepřové, hovězí, kuřecí) je grilováno přímo u stolu. Jedete ho zabaleného v salátu nebo perilla listu s rýží, ssamjang pastou a česnekem.
Populární řezy:
Galbi – Marinovaná hovězí žebírka
Bulgogi – Marinované tenké plátky hovězího
Samgyeopsal – Vepřový bůček, často nemarinovaný
Chadol baegi – Hovězí brisket
Bibimbap
Doslova "smíchaná rýže". Miska rýže pokrytá různě barvenými zelenými (špenát, fazolové klíčky, mrkev, houby), vejcem, masem a gochujang. Vše se smíchá dohromady.
Dolsot bibimbap – Servírováno v horkém kamenném hrnci, kde rýže vytvoří křupavou kůrku na dně.
Tteokbokki
Pálivé, sladké rýžové koláčky v gochujang omáčce. Žvýkatelné, návykové a všudypřítomné jako pouliční jídlo. Často s rybími koláčky a vařenými vejci.
Jjigae (Korejské polévky)
Korejské polévky jsou bohaté, chutné a často sdílené ve středu stolu.
Kimchi jjigae – Polévka s kimchi, tofu, vepřové nebo tuňák Doenjang jjigae – Polévka se sójovou pastou, zelenina a tofu Sundubu jjigae – Měkké tofu v pálivé polévce s mořskými plody Budae jjigae – "Army stew", kombinace korejských a amerických ingrediencí (Spam, párky, ramyeon)
Japchae
Skleněné nudle (dang myeon, z batátové škrob) smažené se zeleninou a často s masem. Lehce sladké, plné textur, podává se teplé nebo studené.
Korean Fried Chicken
Korejské smažené kuře je na jiné úrovni než americké. Dvakrát smažené pro extra křupavost, pokryté sladko-pálivou glazurou.
Populární styly:
Yangnyeom – Sladko-pálivá glazura
Ganjang – Sójová glazura
Half and half – Polovina yangnyeom, polovina plain
Naengmyeon
Studené nudle, dokonalé pro horké léto. Podává se ve studeném vývaru (mul naengmyeon) nebo smícháné s pálivou omáčkou (bibim naengmyeon). Nudle jsou žvýkatelné, často se stříhají nůžkami.
Samgyetang
Ginsengová kuřecí polévka. Celé mladé kuře plněné lepkavou rýží, jujube, česnekem a ginsengem, vařené do měkka. Tradiční letní jídlo, věřilo se, že obnovuje energii.
Kimbap
Korejská verze sushi role, ale bez rybí omáčky a s většími ingrediencemi. Rýže, zelenina, vejce, maso nebo Spam zabalené v nori. Ideální piknik jídlo nebo svačina.
Haemul Pajeon
Mořské plody a jarní cibulka palačinka. Křupavá venku, měkká uvnitř. Dokonalá s makgeolli (rýžové víno) v deštivý den.
Korejské snídaně
Na rozdíl od západní kultury, kde snídaně je typicky lehká, korejská snídaně může být stejně vydatná jako oběd nebo večeře.
Typická korejská snídaně:
Rýže
Polévka nebo jjigae
Kimchi a další banchan
Grilovaná ryba nebo maso
Některé rodiny ještě dodržují tuto tradici, jiné přešly na chléb, cereálie nebo dokonce přeskakují snídani.
Korejské pouliční jídlo
Korejské pouliční jídlo je fenomén. Od tržnic po speciální pouliční jídelní oblasti, najdete nekonečné možnosti:
Odeng/Eomuk – Rybí koláčky na špejli v teplém vývaru Hotteok – Sladká plněná palačinka Twigim – Smažená zelenina nebo mořské plody v těstíčku Sundae – Korejská krevní klobása Gungjung Tteokbokki – Nespicy verze tteokbokkiBungeoppang – Rybí tvar vafle s fazolovou náplní
Korejské nápoje
Alkoholické
Soju – Destilovaný alkohol, nejpopulárnější alkohol v Koreji. Obvykle 16-20% alkohol, sladký, snadno se pije (a snadno se z něj opije).
Makgeolli – Mléčné rýžové víno, lehce sladké, lehce kyselé, nízký alkohol (6-8%). Tradiční nápoj rolníků.
Bokbunja – Malinové víno, sladké, tmavě červené.
Baekseju – Bylinné rýžové víno s ginsengem a dalšími bylinami.
Nealkolické
Sikhye – Sladký rýžový nápoj s plovoucí rýže, často servírovaný studený jako dezert.
Sujeonggwa – Punch z skořice a zázvoru s sušenými persimony.
Boricha – Ječný čaj, populární každodenní nápoj.
Yulmu cha – Čaj z ječmene slzičky.
Korean coffee – Korejci milují kávu, instant káva (maxim) je všudypřítomná.
Korejské dezerty a sladkosti
Korejské dezerty jsou tradičně méně sladké než západní:
Tradiční
Tteok – Rýžové koláčky v nekonečných variantách. Injeolmi (s sójovým práškem), songpyeon (poloviční měsíc tvar, plněné), gyeongdan (barevné koule).
Patbingsu – Holená led s sladkou fazolí, ovocem, kondenzovaným mlékem a někdy zmrzlinou nebo rýžovými koláčky.
Hotteok – Sladká plněná palačinka s hnědým cukrem, skořicí a ořechy.
Yakgwa – Smažený medový dort, křupavý a sladký.
Dasik – Lisované sladkosti z rýžové mouky, medu a bylinek.
Moderní
Korean shaved ice – Moderní verze patbingsu s nekonečnými toppings.
Korean pastries – Pekárny všude, nabízející chléb, koláče a pastries často méně sladké než západní.
Choco Pie – Ikonická korejská sladkost, marshmallow mezi dvěma sušenkami v čokoládě.
Pepero – Korejská verze Pocky, tenkých tyčinek v čokoládě.
Ingredience, které definují korejskou kuchyni
Gochugaru
Korejský červený chilli prášek. Má specifickou chuť – pálivou, ale také sladkou a kouřovou. Není to jen o pálivosti, je to o chuti.
Gochujang
Fermentovaná pálivá pasta z gochugaru, glutinózní rýže, fermentované sójové boby a soli. Sladká, pálivá, umami-bohatá. Používá se všude.
Doenjang
Korejská sójová pasta, podobná japonskému miso, ale s robustnější, pozemštější chutí. Základ doenjang jjigae a dalších pokrmů.
Sesame
Sezamový olej a sezamová semínka jsou všudypřítomné. Dodávají ořechovou chuť a vůni mnoha pokrmům.
Perilla
Perilla listy (kkaennip) jsou podobné bazalce nebo sezamové listy. Používají se k zabalení masa, přidávají aromatickou chuť.
Myeolchi
Sušené ančovky. Používají se k výrobě dashi (vývar), ale také smažené jako banchan.
Mu (Bílá ředkev)
Korejská ředkev je sladší a méně pálivá než daikon. Používá se v kimchi, polévkách, dusených pokrmech.
Objevujte korejské speciality doma
Pro ty, kdo chtějí ochutnat autentické korejské produkty:
Korejské obchody
V mnoha evropských městech jsou korejské supermarkety nabízející čerstvé i balené produkty.
Online prodejci
Rostoucí počet e-shopů specializujících se na korejské produkty s mezinárodním doručováním.
Kurátorované boxy
Koncepty jako Abonobox ukazují, jak může fungovat kvalitní kurátorování gastronomických produktů. I když se Abonobox zaměřuje na české pochoutky s mezinárodním doručováním, jejich model – pečlivé kurátorování, důraz na autentičnost a kvalitu – by perfektně fungoval i pro korejské speciality.
Představte si měsíční box korejských pochoutek: různé instant ramyeon, gochujang, kimchi snacky, korejské sušenky (Choco Pie, Pepero), tteok, mořské řasy snacky, korejské čaje. Každý měsíc nové objevování s kulturním kontextem a příběhy za produkty.
Pro korejské expatrianty nebo fanoušky K-pop a K-drama by takový box byl způsobem, jak zůstat spojeni s Koreou nebo objevovat její gastronomickou rozmanitost. Model Abonoboxu dokazuje, že vzdálené gastronomické kultury mokou být zpřístupněny globálně prostřednictvím pečlivého kurátorování a spolehlivého mezinárodního doručování.
Korejská jídelní etiketa
Důležitá pravidla
Věk a hierarchie – V Koreji je respekt k starším důležitý. Starší lidé začínají jíst první.
Dvě ruce – Při předávání nebo přijímání něčeho (včetně jídla nebo nápojů) používejte obě ruce jako znamení respektu.
Lžíce a hůlky – Na rozdíl od Číny nebo Japonska, Korejci používají lžíci na rýži a polévku, hůlky na banchan a ostatní jídlo.
Nelámejte hůlky – Kovové korejské hůlky jsou plochý a těžší než čínské nebo japonské. Nevyžadují lámání.
Nedvíhejte misky – Na rozdíl od Japonska, korejské misky zůstávají na stole.
Nalévání alkoholu:
Nikdy si nenaléváte sami
Nalijte druhým dvěma rukama nebo jednou s druhou podporující loket
Otočte hlavu při pití před staršími
Sdílení – Mnoho pokrmů je sdíleno ze společných nádob. To je normální a očekávané.
Kde ochutnat korejské speciality
V Koreji
Nejautentičtější zkušenost je samozřejmě v Jižní Koreji.
Soul – Nekonečné možnosti, od Michelin restaurací po pouliční jídlo. Oblasti jako Myeongdong, Hongdae, Gangnam.
Busan – Druhé největší město, známé mořskými plody.
Jeonju – Historické město, považováno za epicentrum korejské gastronomie. Domov nejlepšího bibimbap.
Jeju ostrov – Unikátní regionální speciality.
Mimo Koreu
Koretowny – Los Angeles, New York, Toronto, Londýn, Sydney mají velké korejské komunity s autentickými restauracemi.
Korejské čtvrti – V mnoha městech rostou korejské čtvrti s restauracemi a obchody.
K-food boom – Díky K-pop a K-drama, korejské restaurace otevírají po celém světě.
Online a předplatné
Rostoucí dostupnost korejských produktů online, možnost předplatných boxů (inspirovaných koncepty jako Abonobox) přinášejících korejské pochoutky pravidelně.
Korejská kuchyně a zdraví
Korejci obecně mají zdravou stravu s nízkým výskytem obezity:
Fermentované potraviny – Kimchi, doenjang poskytují probiotika pro zdravé trávení.
Zelenina – Banchan znamená hodně zeleniny s každým jídlem.
Chilli – Gochugaru obsahuje kapsaicin, který může urychlit metabolismus.
Rýže – Komplexní sacharidy, energie.
Nízký cukr – Tradiční korejské dezerty jsou méně sladké než západní.
Čaj místo sodas – Boricha a jiné čaje jsou běžnější než sladké nápoje.
Ale pozor:
Vysoký obsah soli (kimchi, doenjang, ganjang)
Alkohol (soju kultura)
Moderní fast food
Korejsko-americké fúze
Korejská diaspora v USA vytvořila zajímavé fúze:
Korean tacos – Roy Choi je proslavil, kombinace korejského BBQ v mexickém taco.
Korean fried chicken and beer (chimaek) – Populární kombinace.
Bibimbap burritos – Burrito naplněné bibimbap ingrediencemi.
Kimchi quesadillas, burgers – Kimchi všude!
Moderní korejská gastronomie
Mladí korejští kuchaři inovují, zatímco respektují tradice:
Michelin v Soulu
Soul má nejvíce Michelin hvězd v Asii po Tokiu. Od tradičních hanjeongsik (korejské kaiseki) po moderní fúzi.
Molekulární a moderní
Experimentování s moderními technikami při zachování korejských chutí.
Veganská a vegetariánská
Rostoucí trend, adaptace tradičních pokrmů bez masa nebo rybí omáčky.
Temple food
Buddhističtí mniši vyvíjeli sofistikovanou vegetariánskou kuchyni po staletí. Dnes zažívá renesanci.
K-food globálně
Hallyu Wave – Korejská vlna (K-pop, K-drama) šíří zájem o korejskou kulturu včetně jídla.
BTS and BlackPink effect – Fanoušci K-popu chtějí jíst, co jedí jejich idolové.
Squid Game – Zvýšil zájem o dalgona candy a korejské jídlo obecně.
YouTube – Mukbangs (eating shows) a kuchařské kanály šíří korejské recepty.
Export – Korejská vláda aktivně propaguje K-food jako součást soft power.
Budoucnost korejské gastronomie
Globální expanze – Více korejských restaurací po celém světě.
Premium produkty – Export prémiových korejských produktů (hansik).
Udržitelnost – Rostoucí zájem o organické, lokální ingredience.
Technologie – Od automatických grilů po AI menu doporučení.
Mezigenerační – Mladší generace se učí tradiční recepty od babičky, modernizují je.
Závěr
Korejské speciality jsou více než jen jídlo – jsou to příběhy tisícileté kultury, fermentační tradice, komunálního sdílení a dokonalé balancie chutí. Od pálivého kimchi po útěšný bibimbap, od sociálního BBQ po osvěžující naengmyeon, korejská kuchyně nabízí jedinečnou kombinaci zdraví, chuti a zážitku.
Pro ty, kdo chtějí prozkoumat korejskou gastronomii, možnosti jsou bohatší než kdy předtím díky globální popularitě korejské kultury. Můžete cestovat do Koreje a ponořit se do zdroje. Můžete navštívit autentické korejské restaurace ve svém městě. Nebo můžete využít moderní možnosti jako kurátorované boxy inspirované koncepty jako Abonobox, které by mohly přinést autentické korejské produkty s kontextem a péčí přímo k vašim dveřím.
Ať už se rozhodnete pro cokoliv, korejská kuchyně vás odmění nejen výbušnými chutěmi, ale i hlubším pochopením kultury, která dělá z jídla společenskou událost, z fermentace umění, a z každého jídla oslavu komunity a tradice. V každém soustu kimchi, v každém srku jjigae, v každém kousku BBQ můžete ochutnat Koreu – její historii, její vášeň, její duši. A to je zážitek, který stojí za objevování – jedno pálivé, chutné sousto po druhém.
Často kladené otázky (FAQ)
Jaké jsou nejznámější korejské speciality?
Nejznámější korejské speciality zahrnují kimchi (fermentovaná zelenina, obvykle čínská kapusta), Korean BBQ (grilované maso u stolu), bibimbap (smíchaná rýže se zeleninou a masem), tteokbokki (pálivé rýžové koláčky), různé jjigae (korejské polévky), Korean fried chicken (dvakrát smažené kuře s glazurou), japchae (skleněné nudle se zeleninou) a kimbap (korejské sushi role). Každá z těchto specialit reprezentuje různý aspekt bohaté korejské kulinářské tradice.
Co je kimchi a proč je tak důležité v korejské kuchyni?
Kimchi je fermentovaná zelenina, nejčastěji čínská kapusta, s gochugaru (korejský červený chilli), česnekem, zázvorem a rybí omáčkou. Je to nejdůležitější banchan (příloha) v korejské kuchyni a je součástí téměř každého jídla. Kimchi představuje korejskou fermentační tradici, poskytuje probiotika pro zdraví, a jeho příprava (kimjang) je komunitní událost. Existují stovky variant kimchi a je to symbol korejské gastronomické identity.
Je korejské jídlo vždy pálivé?
Ne! I když mnoho korejských pokrmů obsahuje gochugaru nebo gochujang a jsou pálivé, ne všechno korejské jídlo musí být pálivé. Existují nespicy varianty mnoha pokrmů (jako gungjung tteokbokki), a banchan často zahrnují nepálivé možnosti. Samgyetang (ginsengová kuřecí polévka), naengmyeon (studené nudle), a baek kimchi (bílé kimchi bez chilli) jsou příklady nepalivých korejských specialit. Můžete také požádat o méně pálivé verze v restauracích.
Čím se liší korejská kuchyně od čínské nebo japonské?
Korejská kuchyně se vyznačuje fermentací (kimchi, doenjang), pálivostí (gochugaru všude), a banchan systémem (mnoho malých příloh). Na rozdíl od čínské, která používá wok a rychlé smažení, korejská preferuje grilování a polévky. Oproti japonské, která je jemná a minimalistická, korejská je odvážnější a robustnější. Korejci také milují komunální stravování – BBQ u stolu, hotpoty – více než individuální mísy běžné v Japonsku.
Můžu připravit korejské speciality doma?
Ano! Mnoho korejských pokrmů lze připravit doma. Jednodušší recepty jako bibimbap, kimbap, japchae nebo kimchi bokkeumbap (smažená rýže) jsou přístupné začátečníkům. Kimchi vyžaduje více času a specifických ingrediencí, ale je realizovatelné. Klíčem je mít základní korejské ingredience – gochugaru, gochujang, doenjang, sezamový olej, sójová omáčka. Tyto najdete v asijských obchodech nebo online. Mnoho YouTube kanálů nabízí step-by-step návody.
Kde mohu koupit korejské produkty?
V České republice najdete korejské produkty v asijských supermarketech ve větších městech. Některé obchody se specializují na korejské produkty. Online prodejci také nabízejí mezinárodní doručování. Koncepty kurátorovaných předplatných boxů, inspirované službami jako Abonobox (který úspěšně doručuje české produkty po celém světě), by mohly v budoucnu fungovat i pro korejské speciality – pravidelný box autentických korejských pochoutek doručený domů s kulturním kontextem.
Co je banchan a proč jich dostanu tolik v korejské restauraci?
Banchan jsou malé přílohy servírované s hlavním jídlem v korejské kuchyni. Obvykle zahrnují kimchi, naložená zelenina, tofu, brambory, mořské řasy a další. Dostáváte jich tolik (často 5-10 různých) protože jsou součástí korejské tradice pohostinnosti a zajišťují výživovou rozmanitost a balanc chutí. Všechny banchan jsou doplňovány zdarma, kolikrát chcete. Je to způsob, jak udělat každé jídlo kompletní a vyvážené.
Je korejská kuchyně zdravá?
Ano, tradiční korejská kuchyně je obecně považována za zdravou. Důvody: vysoký obsah fermentovaných potravin (probiotika), hodně zeleniny (banchan), nízký cukr, rýže jako hlavní zdroj energie, a přiměřené porce masa. Kimchi je považováno za superfood. Nicméně korejská kuchyně může být vysoká na soli (fermentované produkty, sójová omáčka) a moderní korejská strava zahrnuje více zpracovaných potravin a alkoholu. Jako vždy, klíčem je vyvážení a míra.
Co je to Korean BBQ a jak se jí?
Korean BBQ (gogigui) je grilování masa přímo u stolu na vestavěném grilu. Maso (vepřové, hovězí, kuřecí) přichází syrové nebo marinované a vy (nebo server) ho grilujete podle preference. Pak ho zabalíte do salátového nebo perilla listu spolu s rýží, ssamjang pastou, kimchi a dalšími banchan. Je to společenská, interaktivní zkušenost jídla. Populární řezy zahrnují galbi (žebírka), bulgogi (marinované hovězí) a samgyeopsal (vepřový bůček).
Jak mohu objevovat korejskou kuchyni bez cestování do Koreje?
Kromě návštěvy autentických korejských restaurací ve vašem městě můžete nakupovat v korejských nebo asijských supermarketech, sledovat korejské kuchařské kanály (Maangchi je populární), připravovat pokrmy doma podle receptů, a objednávat produkty online. Koncepty jako Abonobox pro české produkty ukazují, že předplatitelské boxy s kurátorovaným obsahem a kulturním kontextem by mohly přinést korejské speciality pravidelně k vám domů, usnadňující postupné objevování korejské gastronomie.


