top of page
Vyhledat

Korejské sladkosti a pochutiny

Jemné umění a tradiční recepty ze Země ranního klidu


Korejské sladkosti a pochutiny

Korejské sladkosti a pochutiny představují fascinující svět plný tradice, jemnosti a překvapujících chutí. Na rozdíl od své reputace pálivé a odvážné na savory jídla, korejské sladkosti jsou často překvapivě jemné a sofistikované. Od tradičních tteok (rýžových koláčků) s jejich hedvábnou texturou až po moderní hotteok (sladké palačinky) s hnědým cukrem, od jemných songpyeon na Chuseok až po zdobené patbingsu na horké letní dny, korejské sladkosti nabízejí cestu skrz tisíciletou tradici a rychle se vyvíjející moderní scénu. Pojďme se ponořit do tohoto sladkého světa a objevit, co dělá korejské sladkosti tak jedinečnými.


Co dělá korejské sladkosti tak výjimečné?

Tteok – Duše korejských sladkostí

Tteok (rýžové koláčky) jsou základem korejské cukrářské tradice. Nejsou to jen sladkosti – jsou to část korejské identity. Glutinózní rýžová mouka se zpracovává do různých tvarů a kombinací.

Sezonnost a festivalová tradice

Každý korejský festival má své speciální sladkosti – songpyeon pro Chuseok, tteok pro Nový rok. Sladkosti nejsou jen jídlo – jsou rituál a tradice.

Přírodní ingredience

Korejské sladkosti historicky používaly ingredience dostupné v přírodě – fazole, semínka, med, ovoce. Až do nedávné doby se používaly přírodní barvy a esence.

Jednoduchost s elegancí

Korejský přístup k sladkostem není o extravaganci, ale o dokonalosti v jednoduchosti. Jemné chutě, zdánlivě jednoduché, ale s hlubokými vrstvami tradice.


Korejské sladkosti - box
FromCZK 550.00
Koupit

Tradiční korejské sladkosti (Hangwa)

Songpyeon

Tyto půlměsícovitě tvarované rýžové koláčky jsou esencí korejské sladkosti a Chuseok (sběrače sklizně, korejských vděčnostních svátků). Jsou to měkké, jemné a naplněné různými příchutěmi.

Tradiční náplně:

  • Sesame – Se sezamovým semínkem a hnědým cukrem

  • Mung bean – Se žlutým luštěncem

  • Chestnut – S kaštanem

  • Date – S datlí

  • Mugwort – Zelenější verze s bylinkou

Charakteristika:

  • Měkké, jemné těsto

  • Různobarevné kvůli přírodním ingrediencím

  • Tradičně se vaří na páře

  • Perfektní s čajem

Hangwa – Tradičáí sladkosti obecně

Hangwa je souhrnný termín pro tradiční korejské sladkosti, často vyráběné pro speciální příležitosti a festivalů.

Hlavníí kategorie:

  • Tteok-based – Rýžové koláčky

  • Máls-based – Z různých zrn a fazolí

  • Steamed – Vařené na páře

  • Fried – Smažené

  • Candies – Cukrované

Tteok – Různé varianty

Hangwa bez tteok si nelze představit. Existují stovky variant:

Injeolmi – Tteok posypaný sójovým práškem a medem. Měkké, jemně sladké.

Yakgwa – Starý, středověký koláč s medem a cukrem. Křupavý, zlatavý, velmi sladký. Je to luxusní sladkost.

Dasik – Lisované sladkosti z různých kombinací mouky, medu a léčivých bylin. Malé, elegantní, často zdobené.

Gangjeong – Smažené kousky těsta v medovém sirupu. Křupavé, lepkavé, velmi sladké.

Chapssaltteok – Měkké rýžové koláčky s různými náplněmi a polevami. Moderní verze tradičníí hangwa.

Gyeongdan – Kulaté rýžové koláčky v různých barvách. Jednoduchý, elegantní, často s různými posypy.

Hankwa Cookies a Biscuits

Mimo rýžové koláčky existují i tradiční korejské sušenky:

Susam Sutil – Sešeňky se sezamem. Křehké, delikátní.

Danpatjuk – Cukrované kešu oříšky. Tradiční od středověku.

Jjinppang – Vyvařované chlebíčky s různými náplněmi. Měkké, lehké.


Moderní korejské sladkosti a pochutiny

Hotteok

Sladké, plněné palačinky s hnědým cukrem, skořicí a ořechy. Streetfood specialita, která se stala kultovní.

Obsah:

  • Měkké těsto

  • Náplň: hnědý cukr, skořice, ořechy, někdy med

  • Podávaná teplá, často s zmrzlinou

Patbingsu

Holená led s sladkou červenou fazolí, ovocem, evap mlékem a někdy zmrzlinou nebo rýžovými koláčky. Letní osvěžovač.

Varianty:

  • Tradičáí – S červenou fazolí

  • Bingsu s ovocem – S čerstvým ovocem

  • Injeolmi bingsu – S sójovým práškem

  • Mango bingsu – S manga ovocem

  • Green tea bingsu – S matcha

Hodugwaja

Malé sladké koláčky ve tvaru hlína s medově ořechovou náplní. Huo znamená vlašský ořech. Tradiční ze severní Koreje.

Songpyeon Cookies

Moderní sušenka inspirovaná tradičním songpyeon. Měkčí, snáze skladovatelné.

Tteok Ice Cream

Rýžový koláček kombinovaný se zmrzlinou. Měkké těsto s chladnou zmrzlinou – tradiční kombinace v moderní formě.

Yakult Ice Cream a Sour Drinks

Korejské verze zmrzliny a nápojů s aciditou. Populární mezi mladými.

Misugaru

Tradiční ledový nápoj/slush s ječmennou moučkou, medem a semínky. Osvěžující letní pochoutka.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

Korejské bonbóny a candy

Sampler Candies

Korejské bonbony v různých příchutích:

  • Strawberry – Jahoda

  • Milk – Mléko

  • Honey – Med

  • Ginseng – Ginseng

  • Plum – Švestka

Honey Butter Chips

Tradiční korejský snack – chipsy s medem a máslem. Sladko-slaný mix.

Choco Pie

Podobně jako japonský Lotte Choco Pie – marshmallow mezi dvěma sušenkami v čokoládě. Kulturní fenomén.

Ghirardelli-style Chocolates

Korejské verze prémiových čokolád, často s lokálními příchutěmi.

Candy Straws

Čokoládové nebo zdobené trubičky. Nostalgie pro mnoho Korejců.

Gumi (Gummy Candies)

Korejské gumi jsou měkčí a více přírodních chuťami. Populární jako snacky.


Sezónní korejské sladkosti

Vánoce

  • Holly Cake – Koláč zdobený jedličkou

  • Choco Pies – Korejská vánoční klasika

  • Candy – V červené a zelené

Nový rok

  • Tteok – Speciální rýžové koláčky

  • Hangwa – Tradiční sladkosti

  • Red and White Candies – Pro štěstí

Chuseok

  • Songpyeon – Absolutně dominantní

  • Hangwa – Různé tradiční sladkosti

  • Ganjanujuk – Tradiční polévka

Léto

  • Patbingsu – Všudypřítomné

  • Misugaru – Ledový nápoj

  • Fresh Fruit Candies – S letním ovocem


Ingredience definující korejské sladkosti

Glutinózní rýžová mouka (Sweet Rice Flour)

Základem rýžových koláčků. Vytváří charakteristickou lepkavou, měkkou texturu.

Red Bean Paste

Tradiční náplň z červené fazole. Sladká, jemná, nutriční.

Honey a Brown Sugar

Tradiční sladidla, často kombinovaná pro komplexnější chuť.

Sesame Seeds

Tradiční posyp a ingredience. Bílý a černý sesam se používá.

Jujubes (Red Dates)

Tradiční pro zdraví a sladkou chuť.

Ginseng

Tradiční léčivá příslušenství, někdy zahrnuté v prémiových sladkostech.

Mugwort (Ssuk)

Tradicionalní bylina pro zelené sladkosti jako zelený songpyeon.

Nuts – Chestnuts, Walnuts, Pine Nuts

Tradiční ořechy pro náplně a dekoraci.


Korejské sladkosti a tradiční medicína

Korejská medicína (Hanbang) ovlivňuje výběr ingrediencí v sladkostech:

Zahřívající potraviny:

  • Ginseng

  • Red dates

  • Honey

Chladící potraviny:

  • Mung beans

  • Herbs like mugwort

Sladkosti jsou někdy navrženy tak, aby balancovaly tělo.


Kde koupit korejské sladkosti

V Koreji

Nejlepší jsou v tradiční cukrárně nebo na trzích. Soul, Busan, Gyeongju mají nejlepší výběr.

Slavné místa:

  • Insadong, Seoul – Tradiční hangwa

  • Myeongdong, Seoul – Moderní snacky

  • Namdaemun Market – Různé možnosti

Mimo Koreu

Koreatowny – Los Angeles, New York, Toronto, London, Sydney, Melbourne mají korejské obchody a cukrárny.

Online prodejci – Rostoucí dostupnost korejských sladkostí s mezinárodním doručováním.

K-pop Shops – Speciální obchody prodávající K-pop produkty, včetně sladkostí.

Koncepty jako Abonobox – I když se Abonobox zaměřuje na české produkty s mezinárodním doručováním, jejich model by ideálně fungoval i pro korejské sladkosti. Měsíční box korejských pochutín: různé tteok, songpyeon, hotteok mix, tradiční hangwa, moderní candy, tradiční čaje – s informacemi o každém produktu a jeho kulturním/tradičním kontextu. Pro korejské expatrianty by to byla domácnost. Pro fanoušky K-culture by to byla brána k průzkumu.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

Zdravotní aspekty

Pozitiva

  • Přírodní ingredience – Historicky se používaly jen dostupné suroviny

  • Tradiční medicína – Ginseng, červené datle, léčivé byliny

  • Méně cukru než západní – Tradičáí korejské sladkosti nejsou přesladké

  • Vysoký obsah vlákniny – Z fazolí a obilí

Negativa

  • Moderní verze jsou sladší – Přidaný cukr

  • Vysoký obsah tuku – V smažených variantách

  • Přidaná barviva – V moderních verzích

Zásada

Konzumujte tradičáí v míře. Tradiční korejské sladkosti nebyly určeny pro denní konzumaci – byly to sváteční pochoutky.


Jak vychutnat korejské sladkosti

S čajem

Tradičáí je konzumovat s zelený nebo oolong čajem. Čaj a sladkost se doplňují.

Během festivalů a oslav

Korejské sladkosti jsou nejlepší v jejich kontextu – songpyeon během Chuseok, tteok během Nového roku.

Pomalu a s vědomím

Korejský přístup je o pozornosti a mindfulness – pozorovat tvar, vůni, chuť.

Se skupinou

Tradiční příprava a konzumace je sociální aktivita. Sdílení je klíčem.


Moderní trend korejských sladkostí

K-pop a K-drama Fenomén – Zájem o korejské sladkosti roste díky K-pop a seriálům, kde se zobrazují tradiční pochoutky.

Instagram Worthy – Barevné patbingsu a zdobené hotteok jsou Instagram fenomén.

Fusion – Kombinování tradiční s moderního – matcha tteok, dark chocolate songpyeon.

Premium Market – Luxusní hangwa od slavných cukrářů.

Online Boom – Korejské sladkosti se prodávají online po celém světě.


Koncept Abonoboxu a korejské sladkosti

Model Abonobox – kurátorování, autentičnost, kvalita, mezinárodní dostupnost – je přesně to, co korejské sladkosti potřebují globálně.

Měsíční korejský sladkostní box by obsahoval:

  • Různé tradiční tteok

  • Hangwa speciality

  • Moderní korejské snacky

  • Hotteok nebo Patbingsu komponenty

  • Tradiční čaje

  • Ginseng candy

  • Informace o každém produktu

Pro korejské expatrianty by to byla domácnost. Pro fanoušky K-culture by to byla brána k průzkumu.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

Budoucnost korejských sladkostí

Globální expanze – Více korejských cukráren a produktů po světě.

Inovace – Mladí korejští cukráři experimentují s tradiční.

Kulturní export – Vláda podporuje korejskou kuchyni jako součást soft power.

Udržitelnost – Fokus na přírodní ingredience a tradiční metody.

Fúze a Modernizace – Propojování tradice s moderní technikou a chutěmi.


Závěr

Korejské sladkosti a pochutiny nejsou jen jídlo – jsou to okno do tisíciletí tradice, rodinných vazeb a korejské duše. Od tradičníích songpyeon vychutnávaných během Chuseok až po moderní hotteok v horkém létě, korejské sladkosti spojují minulost se současností, tradici s inovací.


V každém kuse tteok najdete vrstvy tradice – příběhy, kteréž se předávají mezi generacemi, rituály, které spojují rodiny, filozofii jemnosti a harmonie. Nejsou to jen konzumovatelné komodity – jsou to kulturní poklady.


Služby inspirované modelem Abonoboxu by mohly přinést tyto korejské poklady globálnímu publiku s péčí, autentičností a kontextem. Protože korejské sladkosti si zaslouží být objeveny, vychutány a oslavovány – ne jen konzumovány.

Takže příště, když budete mít příležitost ochutnat korejskou sladkost – může to být songpyeon během festivalu, hotteok na ulici, nebo patbingsu v horkém letě – vezměte si čas. Pozorujte tradici, vůni a vládu, která do nich Koreyci dali. Užijte si cestu skrz tisíciletou tradici. Protože v každé korejské sladkosti je vzdělávání korejské kultury – její tradice, její rodinné hodnoty a její věčná snaha o dokonalost v jednoduchosti.


Často kladené otázky (FAQ)

Jaké jsou nejznámější korejské sladkosti?

Nejznámější korejské sladkosti zahrnují songpyeon (rýžové koláčky pro Chuseok), hotteok (sladké palačinky s hnědým cukrem), patbingsu (holená led s fazolí a ovocem), různé tteok (rýžové koláčky), hangwa (tradiční sladkosti) a moderní korejské snacky jako Choco Pie a Honey Butter Chips. Každá sladkost má svoji kulturní roli a tradičáí servírování.

Co jsou songpyeon a proč jsou důležité?

Songpyeon jsou půlměsícovitě tvarované rýžové koláčky, tradiční pro Chuseok (korejský festival sklizně a vděčnosti). Měkké, jemné těsto s různými náplněmi (sesam, fazole, kaštany). Jejich příprava je komunální aktivitou – celé rodiny se scházejí, aby je dělaly dohromady. Tvar a традиція reprezentují jednotu rodiny a ocenění sklizně.

Jaký je rozdíl mezi korejskými a japonskými sladkostmi?

Korejské sladkosti jsou často odvážnější s více komplexními chutěmi a více kulturně-rituální aspektů. Japonské sladkosti jsou o subtilnosti a estetice. Korejské sladkosti mají silnější koření (skořice, ginseng) a více tradiční medicínský přístup. Japonské jsou více minimalistické a jemné. Oba tradice jsou krásné, jen různě zaměřené.

Mohu připravit korejské sladkosti doma?

Ano! Mnoho korejských sladkostí, jako songpyeon, simple tteok nebo hotteok, je přístupné domácímu vaření. Více tradičníí hangwa vyžaduje více dovednosti a speciálního vybavení. Klíčem je mít správné ingredience – glutinózní rýžová mouka, red bean paste, sesam, ginseng. Tyto lze koupit v korejských obchodech nebo online. YouTube nabízí mnoho video tutoriálů.

Kde mohu koupit korejské sladkosti?

V předních světových městech s velkými korejským komunitami (Los Angeles, New York, Toronto, London, Sydney) najdete Koreatowny s obchody a cukrárnami. Online korejští prodejci nabízejí mezinárodní doručování. K-pop obchody také prodávají tradiční sladkosti. Koncepty kurátorovaných předplatní boxů, inspirované Abonoboxem, by mohly v budoucnu fungovat pro korejské sladkosti.

Jsou korejské sladkosti zdravé?

Tradiční korejské sladkosti obsahují přírodní ingredience a tradiční medicínské komponenty (ginseng, red dates) s potenciálními zdravotními výhodami. Nejsou "zdravé" v moderním smyslu, ale nejsou nezdravější než ostatní sladkosti. Moderní verze jsou často sladší a mastněji. Zdraví pochází z konzumování v míře – tradičáí je jíst je během festivalů a oslav, ne denně.

Co je hangwa?

Hangwa je souhrnný termín pro tradiční korejské sladkosti, obvykle vyráběné pro speciální příležitosti a festivaly. Zahrnuje tteok (rýžové koláčky), různé cookies, smažené pochoutky a cukrované produkty. Hangwa reprezentuje korejskou cukrářskou tradici a je důležitou součástí korejské kultury a rituálů.

Jaký je rozdíl mezi tradičáí hangwa a moderními korejskými sladkostmi?

Tradiční hangwa používají přírodní ingredience, minimální zpracování a jsou vynechávány pro speciální příležitosti. Moderní korejské sladkosti často zahrnují přidaný cukr, umělé ingredience a jsou určeny pro každodenní konzumaci. Oba mají své místo – tradiční jsou pro rituály a oslavu, moderní jsou pro pohodlí a inovaci.

Co jsou tteok a existují různé typy?

Tteok jsou rýžové koláčky vyrobené z glutinózní rýžové mouky. Existují stovky variant: injeolmi (s sójovým práškem), chapssaltteok (měkké s náplní), gyeongdan (kulaté barevné), a mnoho dalších. Každý region Koreje má své vlastní speciality. Tteok je duše korejské cukrářské tradice.

Mohu dát korejské sladkosti jako dárek?

Ano! Korejské sladkosti jsou vynikajícím dárkem – hangwa jsou tradičáí dary během festivalů, hotteok nebo sezónní sladkosti jsou jednotlivé dárky, sady jsou ideální. Tradiční cukrárny prodávají krásně zabalené dárkové sady. Jsou ideální pro kohokoli se zájmem o korejskou kulturu nebo pro korejské přátele a rodinu.


Zahraniční sladkosti
FromCZK 550.00
Koupit

 
 
bottom of page