Indonéské sladkosti
- Team abonobox
- 16. 2.
- Minut čtení: 2
Exotická symfonie chutí od ostrovů koření

Indonésie, země 17 000 ostrovů, je rájem nejen pro milovníky pláží a vulkánů, ale i pro gurmány. Zdejší sladkosti odrážejí bohatou historii obchodu s kořením, vlivy čínské, indické a nizozemské kuchyně a především lásku k kokosu, palmovému cukru a pandanovým listům. S Abonobox Mystery Boxem vás zveme na chuťovou cestu po Indonésii, kde na vás čekají dezerty tak rozmanité jako samotné souostroví.
Tradiční indonéské sladkosti: Od pouličních stánků po sváteční tabule
Indonéské dezerty jsou často jednoduché, ale díky lokálním surovinám výjimečné.
V Mystery Boxu najdete:
Klepon
Zelené rýžové koule zbarvené pandanovým listem, plněné tekutým palmovým cukrem. Při kousnutí se vám do úř rozlije sladké „překvapení“.
Kultura: Podává se během svátků i jako pouliční svačina.
Dodol
Lepkavá sladkost z kokosového mléka, palmového cukru a rýžové mouky. Často ochucená durianem nebo mangem.
Historie: Původem z Jávy, dnes symbolizuje sladkou vytrvalost – výroba trvá až 8 hodin míchání!
Lapis Legit
Máslový dort s desítkami tenkých vrstev, kořeněný muškátovým oříškem a hřebíčkem. Dědictví nizozemské koloniální éry.
Proč ho milovat: Každá vrstva je prosycena máslem a kořením.
Bika Ambon
Nadýchaný kváskový dezert z Medanu s medovou strukturou a jemnou kokosovou příchutí.
Zajímavost: Fermentace těsta trvá až 2 dny!
Es Teler
Dezertní „polévka“ z avokáda, kokosu, manga a ledu, zalitá sladkým kondenzovaným mlékem.
Tip: Ideální pro indonéská vedra.
Serabi
Kokosové palačinky podávané s palmovým sirupem nebo čokoládou. Existují i slané verze s kari.
Moderní trendy: Od veganských dezertů po instagramové hity
Mladá generace v Jakartě a Bali miluje inovace:
Vegan Martabak Manis: Sladká „pizza“ plněná čokoládou, sýrem a arašídy, ale bez mléka.
Pandan Cheesecake: Krémový dezert s ikonickou zelenou barvou a vůní pandanu.
Coconut Coffee Candy: Bonbony kombinující kávu z Sumatry a kokosový cukr.
Proč ochutnat indonéské sladkosti s Abonoboxem?
Autenticita: Produkty vybíráme od lokálních výrobců (např. dodol z Bali nebo káva z Toraji).
Příběhy: Ke každé sladkosti přidáváme vysvětlení jejího kulturního významu.
Rozmanitost: Mix tradičních receptů a moderních experimentů.
Indonésie – Ostrovy, kde se sladkosti rodí z ohně a kokosu
Indonéské sladkosti jsou jako zdejší sopky – explodují chutěmi, vůněmi a barvami. Ať už vás okouzlí tekoucí palmový cukr v kleponu, nebo nadýchané vrstvy lapis legit, s Abonoboxem můžete každý měsíc prozkoumávat nový ostrov chutí.
Comments