top of page
Vyhledat

Filipínské sladkosti

Cukrářská mozaika ostrovů, kokosu a vášně


filipínské sladkosti

Filipíny jsou zemí sedm tisíců ostrovů, kde se mísí vlivy malajské, španělské a americké kultury. Tato rozmanitost se odráží i ve sladkostech – od rýžových dezertů připomínajících doby před kolonizací po krémové dorty s evropským nádechem. Filipínské cukrářství je jako tropický déšť: překvapivé, osvěžující a plné života.


Tradiční ikony: Sladkosti z rýže, kokosu a banánů

Základem filipínských dezertů jsou rýže, kokos a banány. Tyto suroviny ožívají v ikonických pochoutkách:

  1. Halo-HaloNárodní dezert, jehož název znamená „směs“. Vrstvy drceného ledu, sladkých fazolí, kokosu, želé, flanu a fialové ube zmrzliny se korunují mlékem a lehounkým krokanem. Jí se lžící odspodu nahoru, aby se propojily chutě.

  2. Leche FlanFilipínská verze crème caramel, ale hutnější a sladší díky kondenzovanému mléku. Podává se na svátcích jako symbol hojnosti.

  3. TuronBanán zabalený v jemné rýžové rolce, smažený do křupava a politý karamelovým sirupem. Street food, který voní po dětství.

  4. BibingkaRýžový koláč pečený v hliněných nádobách na banánových listech. Podává se s kokosovou omáčkou a často se jí o Vánocích.


Kakanin: Rýžové dezerty s tisíciletou historií a filipínské sladkosti jako tradice

Slovo kakanin pochází z kanin (vařená rýže) a označuje tradiční sladkosti z rýžové mouky a kokosového mléka:

  • Puto: Pařené rýžové koláčky, často zdobené sýrem nebo kokosem.

  • Kutsinta: Želé-like dezert z rýžové mouky a lye water (louh), podávaný s strouhaným kokosem.

  • Sapin-Sapin: Vrstvený rýžový dezert v barvách fialové (ube), bílé (kokos) a žluté (mango).


Španělské dědictví: Evropský vliv v tropech

Španělská nadvláda (1565–1898) zanechala v filipínské kuchyni stopy:

  • Polvoron: Sypké cukroví z mouky, másla a cukru, inspirované španělským polvorón.

  • Ensaymada: Nadýchaná buchta posypaná sýrem a cukrem, která připomíná mallorskou sladkost.

  • Brazo de Mercedes: Roláda z nadýchaných bílků plněná vanilkovým krémem.


Moderní Filipíny: Fialové šílenství a fusion experimenty

Současní filipínští cukráři proslavili ube (fialové taro) po celém světě:

  • Ube Halaya: Hustá pasta z ube, kondenzovaného mléka a másla, která se maže na toast nebo plní do koláčů.

  • Ube Cheesecake: Kombinace filipínské ikony a New York stylu.

  • Ube Ice Cream: Krémová zmrzlina, která dobyla i americké supermarkety.

Mezi trendy patří také dessert sushi (sladké varianty s manga a kokosem) nebo matcha-infused kakanin.


Sladkosti jako sociální pojivo

Na Filipínách jsou dezerty nedílnou součástí společenského života:

  • Pasalubong: Sladkosti, které se vozí jako dárky z cest.

  • Fiesta: Na místních slavnostech nechybí stánky s balut (sladká verze fermentované kachního embrya) nebo pichi-pichi (parní koule z manioku).

  • Merienda: Odpolední svačina, kdy se podává ginataang bilo-bilo (kokosový pudink s kuličkami z rýžové mouky).


Filipínské sladkosti jsou jako otevřená kniha o historii a radosti. Ať už plánujete ochutnávkový box plný exotických vůní nebo hledáte inspiraci pro vlastní kulinářské dobrodružství, tyto dezerty vás naučí jednu věc: Sladkosti nejsou jen o chuti. Jsou o lidech, kteří je vytvářejí s láskou.


🇵🇭 Objevte kouzlo Filipín s Abonoboxem – každá krabice je cestovatelský zápisník, který voní po kokosu a dobrodružství.



 
 
 

コメント


bottom of page