top of page
Vyhledat

Bulharské sladkosti

Sladké Poklady Balkánu


bulharské sladkosti

Bulharsko je zemí, kde se balkánská pohostinnost snoubí se středomořskou lehkostí. Jeho sladkosti jsou odrazem bohaté historie, která mísí řecké, turecké a slovanské vlivy do jedinečné symfonie chutí. Od medem zalitých dezertů po křupavé pečivo – bulharské cukrovinky jsou oslavou jednoduchosti, sezónních surovin a radosti z maličkostí. Pojďte ochutnat sladkou tvář země, kde se jídlo připravuje s láskou a podává se s úsměvem.


Tradiční Bulharské Sladkosti: Dědictví Generací

Bulharské sladkosti často vycházejí z venkovských receptur a svátků. Mezi ty nejikoničtější patří:

  • Baklava: Tenké vrstvy těsta plněné drcenými ořechy a zalité medovým sirupem. Bulharská verze je méně sladká než turecká a často se dochucuje skořicí.

  • Garash: Nadýchaný čokoládový dort z vaječných žloutků, kakaa a ořechů, pokrytý hladkou čokoládovou polevou. Symbol sofistikované cukrařiny.

  • Kadaif: Jemné vláknité těsto plněné sladkým sýrem nebo ořechy, pečené do zlatova a polité růžovým sirupem.

  • Tikvenik: Sladká banitsa plněná dýní, skořicí a ořechy. Podává se hlavně na podzim a o Vánocích.

  • Halva: V Bulharsku se připravuje ze slunečnicových semínek, medu a vanilky. Hustá, křupavá a dokonale sladká.


Regionální Speciality: Od Rodop po Černé Moře

  • Rodopské Medové Koláče: Pečené z žitné mouky a medu z rodopských včel. Podávají se s domácím jogurtem.

  • Mekitsi: Smažené kynuté bochánky posypané cukrem nebo polité medem. Oblíbená snídaně nebo svačina.

  • Sladké Banitsky: Listové pečivo plněné tvarohem a rozinkami, typické pro regiony u Černého moře.


Sladkosti pro Svátky a Oslavy

  • Kozunak: Bohaté sladké pečivo podobné vánočce, plněné rozinkami a citrusovou kůrou. Peče se na Velikonoce a Vánoce.

  • Orehovki: Oříškové koule z mletých vlašských ořechů, medu a sušenek, obalené v kokosu.

  • Pchenici s Medem: Pšeničné kroupy vařené s medem a ořechy – tradiční pokrm pro oslavy narození dítěte.


Moderní Trendy: Tradice v Novém Hávu

Bulharští cukráři nezapomínají na inovace:

  • Veganské Baklavy: S náplní z kešu a agávového sirupu.

  • Čokoládové Fondue s Lokálním Ovocem: Fíky, švestky a hrozny z údolí Růží namáčené v hořké čokoládě.

  • Růžová Zmrzlina: Vyrobená z esence růží pěstovaných v proslulém Údolí růží u Kazanlaku.


Proč Jsou Bulharské Sladkosti Výjimečné?

  • Přírodní Suroviny: Med z balkánských luk, domácí ořechy a ovoce z úrodných údolí.

  • Balkánská Pohostinnost: Sladkosti se podávají k silné kávě nebo jako dar pro hosty.

  • Historický Příběh: Receptury staré stovky let, které přežily éru Osmanské říše i socialistickou éru.


Bulharské sladkosti nejsou jen dezertem – jsou to jedlé vzpomínky na babiččiny ruce, vůni letních luk a radost z každodenních okamžiků. Ať už jde o medem zalitou baklavu nebo křupavý tikvenik, každý kousek vás přenese do země, kde se čas zpomaluje a život chutná sladce.


Zahraniční sladkosti
Koupit


 
 
bottom of page