top of page
Vyhledat

Asijské Potraviny

Od Rýžových Polí po Pouliční Stánky

Asijské Potraviny

Asie je kontinentem kontrastů, a to se odráží i v její kulinářské rozmanitosti. Zde jsou klíčové pilíře, které definují její potraviny:


1. Rýže a Nudle: Základní Stavební Kameny

  • Japonsko: Koshihikari rýže – lepkavá odrůda, bez které by neexistovalo sushi.

  • Thajsko: Pad Thai – rýžové nudle s tamarindem, sušenými krevety a buráky.

  • Čína: La mian – ručně tažené nudle, symbol severočínské kulinářské zručnosti.

2. Fermentace: Umění Proměny

  • Korea: Kimchi – kvašená zelenina s chilli pastou gochugaru. Více než příloha – národní poklad.

  • Japonsko: Miso – pasta ze sójových bobů a rýžové plísně, základem polévek i marinád.

  • Vietnam: Nước mắm – rybí omáčka, která dodává hloubku pho i závitkům.

3. Koření a Bylinky: Exploze Chutí

  • Indie: Garam masala – směs kardamomu, skořice a hřebíčku, která zahřeje i povzbudí.

  • Thajsko: Lemongrass a kaffir lime – svěží duo pro thajské kari a polévky.

  • Indonésie: Sambal – chilli pasta, která se přidává do všeho od nasi goreng po satay.

4. Pouliční Jídlo: Srdce Asijské Kuchyně

  • Tchaj-wan: Bubble tea – čaj s tapiokovými perličkami, který dobyl svět.

  • Malajsie: Roti canai – máslový plackový chléb s kari omáčkou.

  • Filipíny: Halo-halo – dezert z drceného ledu, sladkých fazolí a purpurového ube krému.


Asijské Sladkosti: Symfonie Chutí a Tradic. Asijské Potraviny na dosah ruky

Sladkosti v Asii nejsou jen dezertem – jsou uměleckým vyjádřením kultury, náboženství a přírodních cyklů. Každý kousek odráží hlubokou symboliku:

Japonsko: Elegancie v Každém Kousku

  • Mochi: Měkké rýžové bochánky plněné sladkou pastou z červených fazolí (anko) nebo ovocem. Tradiční pro svátky jako Hinamatsuri.

  • Dorayaki: Dva nadýchané pancakes svírající vrstvu anko. Proslavené postavou Doraemona.

  • Wagashi: Miniaturní umělecká díla z rýžové mouky, agaru a sezónních ingrediencí. Tvarují se do květů, zvířat nebo měsíčních fází.

Korea: Sladkosti s Příběhem.

  • Hangwa: Tradiční cukrovinky z medu, mouky a ořechů. Tvarované do květů nebo hieroglyfů pro zvláštní příležitosti.

  • Bungeo-ppang: Rybičkové waffle plněné sladkou červenou fazolovou pastou. Zimní hit ulic Soulu.

  • Yakgwa: Medové sušenky s sezamovým olejem, podávané při obřadech.

Thajsko: Ovocná Extáze

  • Mango Sticky Rice: Lepkavá rýže s kokosovým mlékem a čerstvým manga. Ikona thajských trhů.

  • Khanom Chan: Vrstvený dezert z kokosového mléka a pandanové šťávy, symbol prosperity.

  • Lod Chong: Zelené nudličky z pandanového těsta v kokosovém mléce – osvěžení pro horké dny.

Indie: Sladkosti jako Požehnání

  • Gulab Jamun: Kuličky z mléčné hmoty namočené v růžovém sirupu. Podávají se při svatbách a festivalech.

  • Jalebi: Křupavé spirály z kynutého těsta, zalité cukrovým sirupem. Populární k snídani i jako pouliční snack.

  • Barfi: Krémové kousky z kondenzovaného mléka s pistáciemi nebo šafránem.

Čína: Symbolika v Cukru

  • Mooncake: Pečivo plněné sladkou pastou a žloutkem, symbol jednoty během Festivalu středu podzimu.

  • Tanghulu: Jeřabiny nebo jahody napíchnuté na tyčinku a obalené v karamelu. Tradiční pouliční pochoutka.

  • Sachima: Křupavý dezert z nudlí spojených sladkým sirupem, často podávaný s čajem.


Abonobox: Asijský Gastro Svět u Vás Domova

Abonobox přináší autenticitu asijských potravin a sladkostí bez nutnosti cestovat. Naše měsíční krabice je jako výlet do srdce Asie: Asijské Potraviny na dosah ruky


Proč Zvolit Abonobox?

  • Kurátorský Výběr: Každý měsíc objevujte novou zemi. Jednou je to japonská elegance s mochi a matcha dezerty, podruhé indická přehlídka s gulab jamun a jalebi.

  • Příběhy za Chutí: Ke každé sladkosti přidáváme příběh. Víte, proč se mooncake jí při Festivalu středu podzimu? Nebo jak hangwa spojuje Korejce s předky?

  • Etický a Čerstvý: Spolupracujeme s lokálními výrobci, kteří používají tradiční receptury. Žádná konzervanty, jen čisté chutě.

  • Balení s Duší: Krabice zdobené motivy asijského umění (od kaligrafie po sakury) a doplňky jako ručně psané recepty nebo sáčky prémiového čaje.


Proč Jsou Asijské Sladkosti Výjimečné?

  • Harmonie s Přírodou: Dezerty odráží roční období – sakurové wagashi na jaře, kaštany v zimě.

  • Zdravý Přístup: Mnoho sladkostí využívá přírodní sladidla (med, palmový cukr) a rostlinné suroviny (červené fazole, kokos).

  • Společenský Rozměr: Sladkosti se často sdílejí při rodinných setkáních nebo náboženských obřadech.



Asijské sladkosti
Koupit

 
 
bottom of page